Yapay Çiçek Üreten Kadin Girisimci 10 Ülkeye Ihracat Yapiyor

Kahramanmaras'ta esine ait dükkanin bir bölümünü dekoratif çiçek üretim atölyesine dönüstüren kadin girisimci, meslek lisesinin el sanatlari bölümünden 10 ögrenciye de istihdam sagladi Girisimci Esra Yuvayapan: 'Su an 10 ülkeye ihracat yapiyoruz. Ilk müsterimiz Almanya. Hollanda, Azerbaycan, Rusya ve özellikle Türki cumhuriyetlere ihracat yapiyoruz'

TUNAHAN AKGÜN - Kahramanmarasli kadin girisimci, meraki nedeniyle basladigi dekoratif çiçek tasarimi isinde 10 ülkeye ihracat yapmanin gururunu yasiyor.

Onikisubat ilçesinde yasayan 31 yasindaki bir çocuk annesi Esra Yuvayapan, 3 yil önce sosyal medyada gördügü dekoratif çiçek isinden etkilenerek üretim yapmaya karar verdi.

Dekoratif çiçek tasarimlarini profesyonelce yapmak için arastirmalarda bulunan Yuvayapan, daha sonra Istanbul'a giderek Rusya'dan gelen özel bir ekipten egitim aldi.

Egitimler sonucu evinde ürettigi dekoratif çiçekleri sosyal medya araciligiyla satan Yuvayapan, bir süre sonra yurt disina ihracat yapan tedarikçi firmalardan siparis almaya basladi.

Salgin döneminde taleplerin artmasiyla geçen yil esinin dükkaninin bir bölümünü atölyeye dönüstüren Yuvayapan, ürettigi dekoratif çiçekleri tedarikçi firmalar araciligiyla Almanya, Fransa, Hollanda, Rusya, Azerbaycan ve Türkmenistan'in da aralarinda bulundugu 10 ülkeye ihraç ediyor.

KOSGEB destegiyle aldigi kesim makinesiyle siparisleri yetistirmeye çalisan Yuvayapan, meslek lisesinde egitim gören 10 ögrenciye de is imkani sundu.

Yuvayapan, AA muhabirine, kendisine yardimci olan ablasiyla yapay çiçek tasariminda 3 yilda önemli mesafeler kat ettiklerini, salgin döneminde islerinin büyümesi sonucu yurt disindan siparisler aldiklarini söyledi.

Yapay çiçekte dünya piyasasinin merkezinin Çin oldugunu, salgin sürecinde buradan Türkiye'ye ürün girisinin olmamasini bir firsat olarak degerlendirdiklerini ifade eden Yuvayapan, "Dedik ki Türkiye'de bu açigi kapatamayiz ama bir deneyelim. Çin'den alim yapan birkaç toptanciyla iletisime geçtik. Yaptigim numuneleri götürerek sundum. Yurt disi baglantilarini bu sekilde kazandik." dedi.

El emegi göz nuru ürünlerinin otel, lobi, is merkezleri, kuaför salonlari gibi birçok yerde kullanildigini belirten Yuvayapan, sunlari kaydetti:

"Toptancilar bizimle iletisime geçtiklerinde öncelikle adet sayilari yükseldi. Mesela biz haftada 100 çiçek çikariyorduk. Bizden bin, 2 bin tane çiçek istemeye basladilar. Biz buna karsilik verebilmek için öncelikle kendimize güvenip kendimizi büyüttük sonra ekibimizi güçlendirdik. Taleplere yetisemedik, bir anda. Biz bambaska bir dünyanin içine girdik. 7-8 müsteriye ayni anda çiçek vermeye basladik. Bu çiçeklerin türevlerini, daha fazla renklerini, daha fazla çesitlerini istemeye basladilar. Buna oturduk kafa yorduk, kendimizi gelistirdik aslinda. Bu asamalara geldik, su an 10 ülkeye ihracat yapiyoruz. Ilk müsterimiz Almanya. Almanya'ya yüklü ihracatlar yapiyoruz. Hollanda, Azerbaycan, Rusya ve özellikle Türki cumhuriyetlere ihracat yapiyoruz. Toptanci ve tedarikçi firma araciligiyla adini bilmedigimiz birçok ülkeye ürünlerimiz gidiyor. Birçok internet sitesinde de ürünlerimizi görüyoruz. Bu bizi mutlu ediyor."
Kaynak: AA