Viransehir'in 'Selengo'su Tescillenerek Koruma Altina Alindi

GAPTAEM Müdürü Zeyni Aktas: 'Selengo ile ilgili 2017 yilindan bu yana sürdürdügümüz çalismalar sonucunda tescilini yaparak bu yil sertifikali tohum üretimine geçecegiz ve çiftçilerimize dagitimini yaparak daha fazla alanda üretilmesini saglayacagiz' GAPTAEM Bahçe Bitkileri Bölümü Mühendisi Erdal Küçük: 'Selengo olusmaya basladiginda tadiyla salataligi, görünümüyle karpuzu andirir, biraz daha olgunlastiginda kavun görünümünü almaktadir'.

MEHMET FATIH ASLAN - Sanliurfa'nin Viransehir ilçesinde yetistirilen, gelisme evrelerinde önce salatalik, sonra karpuz ve son olarak da kavuna benzetilen selengo meyvesi, tescil edilerek hem koruma altina alindi hem de tohumluk üretimine baslandi.

Güneydogu Anadolu Projesi Tarimsal Arastirma Enstitüsü (GAPTAEM) mühendisleri, bölgede yetistirilen ürünlerin verimliligi ve çesitliligine katki sunmak amaciyla yerli tohumlarin islahi ve gelistirilmesi için çalismalar yürütüyor.

Bu kapsamda endemik bitki olarak Viransehir ilçesinde yetistirilen selengo ile ilgili 4 yildan bu yana çalisma yapan mühendisler, selengonun verim, yetisme kosullari, ekonomik ve tüketim özelliklerini tespit ederek koruma altina alinmasina yönelik çalisma yapildi.

Çalismalarini 7 farkli genotip üzerinden yürüten ve bunlardan tüm özellikleriyle ön plana çikan çesidi belirleyen ekip, bu çesidin Tarim ve Orman Bakanligi Bitkisel Üretim Genel Müdürlügü Tohumluk Tescil Sertifikasyon Müdürlügü tarafindan tescil edilmesini sagladi.

Böylece koruma altina alinan selengonun tohumu üretilerek bölge çiftçisinin hizmetine sunulacak.

- "Daha fazla alanda üretilmesini saglayacagiz"

GAPTAEM Müdürü Zeyni Aktas, AA muhabirine, selengonun yöre insani tarafindan sevilen ve çok tüketilen bir ürün oldugunu aktararak, "Bölge insani tarafindan daha çok taze olarak tüketilmektedir. Ilginç bir meyvedir, ilk yetismesinde tursu olarak kullanilabilmekte, sofralarda taze olarak tüketilmesinin yaninda ileriki safhalarda kavun olarak da tüketilmektedir. Selengo ile ilgili 2017 yilindan bu yana sürdürdügümüz çalismalar sonucunda tescilini yaparak bu yil tohumluk üretimine geçecegiz ve çiftçilerimize dagitimini yaparak daha fazla alanda üretilmesini saglayacagiz." dedi.

- "Yüksek sicakliga ve kurakliga dayanikli"

GAPTAEM Bahçe Bitkileri Bölümü Ziraat Yüksek Mühendisi Erdal Küçük de ata tohumlarini koruma altina alarak verimli ve kaliteli bir sekilde bölge çiftçisinin hizmetine sunmayi amaçladiklarini ifade etti.

Selengonun da bu ata tohumlarindan biri oldugunu aktaran Küçük, "Selengo olusmaya basladiginda tadiyla salataligi, görünümüyle karpuzu andirir, biraz daha olgunlastiginda kavun tadini almaktadir. Projeye baslarken selengonun bölgedeki 7 farkli genotipi topladik. Yaptigimiz uzun süreçli çalismalarda ön plana çikan çesidin tescil edilmesini sagladik. Tescil edilen selengo yüksek sicakliga ve kurakliga dayanikli bir tür. Türkiye'nin endemik bir bitkisi olarak Viransehir'de arazisi bulunun bir çok çiftçi tarafindan ekimi yapilmaktadir. Bu da bölgemizin önemli bir türü oldugunu göstermektedir. Son yillarda tursu olarak kullanilmasiyla da dikkat çekmektedir. Su anda tescilini yaptigimiz çesit dönüme ortalama 1500 kilogram verim saglamaktadir. Insallah yürüttügümüz bu çalisma sayesinde daha fazla alanda üretimi yapilacaktir." sözlerine yer verdi.
Kaynak: AA