Süleyman Demirel'in Hatirasi Isparta'da Adina Kurulan Müzede Yasatiliyor

Türk siyasi tarihinin renkli simalarindan 9. Cumhurbaskani Süleyman Demirel'in kullandigi esya ve kiyafetleri ile tarihi belge ve fotograflarin sergilendigi müze sevenlerinden ilgi görüyor Müze Müdür Yardimcisi Mesut Turan: 'Salgin sürecinde müzemize kademeli olarak yaklasik 50 bin ile 60 bin ziyaretçi aldik. Bu ziyaretçilerin çogunlugunu sehir disindan turlarla gelenler olusturmaktadir'

Süleyman Demirel'in Hatirasi Isparta'da Adina Kurulan Müzede Yasatiliyor
YALÇIN ÇELEN - Türkiye siyasetinde "baba" olarak anilan 9. Cumhurbaskani Süleyman Demirel'in fötr sapkasindan smokinine, imzaladigi belgelerden yakin tarihe isik tutan fotograflara kadar birçok objenin sergilendigi Isparta'daki müze ilgi görüyor.

Renkli kisiligi ve esprili söylemleriyle siyasetin sevilen simalarindan biri olan ve 17 Haziran 2015'te yasamini yitiren Süleyman Demirel'in vefatinin üzerinden 6 yil geçti.

Demirel'in 26 Ekim 2014'te açilisini bizzat yaptigi Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkinma Müzesi de fötr sapkasi ile özdes ünlü siyasetçinin anisini yasatiyor.

Dogdugu Islamköy'de vefatindan 1 yil önce Demirel'in açtigi müzede, ünlü siyasetçi ve devlet adaminin Basbakanligi ve Cumhurbaskanligi döneminde biriktirdigi binlerce materyal, çesitli tarihlerde çekilen fotograflari, bal mumundan yapilan heykeli, inisli çikisli siyasi geçmisinin önemli gazete mansetleri, smokini, imzaladigi belgeler gibi objeler bulunuyor.

Müzeyi ziyaret edenler, Demirel'in siyasi hayatinda yaptiklari icraatlarin yaninda Türk siyasi tarihine isik tutan nitelikteki önemli belgeleri de inceleme sansi yakaliyor.

Yilin her günü ziyarete açik olan müzede 46 bin kitap, 42 bin gazete ve dergi, 6 milyon belge, 8 bin hediyelik esya, 4 bin tablo, 6 bin video-teyp kaset, 126 bin fotograf, hali kilim ve giysiler bulunuyor.

Türkiye'nin yakin demokrasi tarihine yolcuga çikaran müze, Demirel'in sevenleri ve tarihe meraklilarin ilgisini çekiyor.

Demirel, vefat yil dönümlerinde de Atabey ilçesine bagli Islamköy'deki Çalcatepe mevkisinde bulunan anit mezarinda törenle aniliyor.

- Müzeyi son bir yilda 50 bini askin kisi ziyaret etti

Müze Müdür Yardimcisi Mesut Turan, AA muhabirine, müzenin 8 yildir hem yurt içinden hem de yurt disindan gelen misafirlere hizmet verdigini söyledi.

Ziyaretçileri en iyi sekilde agirlamak için tüm çabayi gösterdiklerini belirten Turan, "Salgin sürecinde müzemize kademeli olarak yaklasik 50 bin ile 60 bin ziyaretçi aldik. Bu ziyaretçilerin çogunlugunu sehir disindan turlarla gelenler olusturmaktadir. Sehirler arasi olarak da Konya yolundan geçen vatandaslarimiz da beyefendinin eserlerini, yaptiklarini, Türkiye'ye kattiklarini birebir burada görerek yasamaktalar." diye konustu.

Müzenin çok kalabalik bir yerlesim plani oldugunu belirten Turan, ellerinde mevcut müze gibi dokuz müze daha yapacak esyanin oldugunu dile getirdi.

Müzeyi ziyarete gelen Durmus Alagöz de müzede bir tarihin yattigini belirterek, "Bence üniversiteli arkadaslarimiz, gençlerimiz buraya gelmeliler. Burayi okumalilar, görmeliler burada bir sürü eser var." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA