Rekor Denemesi Için Yelkeniyle Hiç Durmadan Dört Denizi Asacak

Yelkenli teknesiyle Türkiye’nin denizlerini tek basina geçecek olan açik deniz yelken sporcusu Tolga Pamir, rekor denemesine Artvin’in Hopa ilçesi limanindan basladi.

Rekor Denemesi Için Yelkeniyle Hiç Durmadan Dört Denizi Asacak
Açik deniz yelken sporcusu Tolga Pamir (46), yelkenli teknesiyle bin 500 deniz mili kat ederek rekor denemesini Iskenderun Limani’nda tamamlamayi hedefliyor. 9-13 gün içinde Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz’i asarak Türkiye’de bir ilki gerçeklestirmeyi planlayan Pamir, hayalini kurdugu rekor denemesi için bugün Hopa limanindan denize açildi. Hiç durmadan sadece yelken gücüyle Türkiye açik deniz solo turunu tamamlayacak olan Pamir, ülkemizde de bu sporun yapilabilecegini kanitlamak istedigini söyledi.



"Amacimiz 4 denizimizi tanimak, yelken sporuna ilgiyi artirmak

Yelken sporuyla ilgili çalismalarini Fransa’da sürdüren Pamir, 16 yildir Fransa’da Türkiye’yi temsilen birçok farkli yarismaya katildi.

Türkiye’deki yelken sporunun gelisimi ve kurgusuyla için Türkiye Yelken Federasyonu’nda görev aldigini ifade eden Pamir, "Bu görev dogrultusundan yaptigimiz çalismamalarda 4 denizimizi tanimak, yelken sporuna ilgiyi artirmak, sira disi denemeler yapmak amaciyla çalismaya basladik" dedi.

8 aydir bu proje için çalismalar yürüttügünü kaydeden Tolga Pamir, "Hopa’da start alarak dört denizimizi hiç durmadan solo olarak 9-13 günlük bir sürede geçerek Iskenderun’da biten bir parkurunu tamamlamayi planliyorum. Türkiye rekoru turu için yelkenle yola çikacagim. Kurallar geregi yelkenlinin motoru mühürlenecek ve yelken gücü ile gittigimin kaydi tutulacak. Açik deniz yarislarinda tek basiniza oldugunuz zaman tek güvendiginiz kisi oto pilot. Bunu da çok iyi ayarlamak gerekiyor. En fazla bir saati bulan günde 5-6 seri uyku sürecinin içinden geçecegim" diye konustu.



"Solo olarak bu deneme Türkiye’de ilk defa yapiliyor"

Solo olarak böyle bir denemenin Türkiye’de ilk defa yapildigini kaydeden Pamir, "Solo Türkiye Turu Artvin Hopa-Iskenderun arasi hiç durmadan ilk defa gidilecek. 1500 deniz miline yakin bir mesafe gidecegim. 3 bin kilometreye yakin bir seyir olacak benim için. Yelken sporu Türkiye’de pek bilinmeyen bir brans. Bu konuyla ilgili çok fazla girisim yok. Bugüne kadar Ingiltere, Brezilya, Meksika gibi birçok yerde yelken yaptim ama ülkemizin dört denizi hiç bu sekilde dolasmamistim. Yelken sporunun ülkemizde de yapilabilecegini kanitlamak istiyorum" seklinde konustu.

Türkiye Yelken Federasyonu Artvin Il Temsilci Mustafa Durgun da yaptigi açiklamada, Tolga Pamir’in Türkiye’deki denizleri yelken teknesiyle tek basina asma düsünce çok önemli bir proje oldugunu kaydetti.

Durgun, "Gerçeklestirebilirse ilki basaracak. Bundan sonraki yelken sporcularina örnek olacak. denizlerimizin ne kadar önemli ve degerli oldugunu göstermis olacak. Ülkemizin Karadeniz kiyilarinda sinir kenti Hopa bu yüzden buradan baslamayi tercih etti. Buradan yelken açarak hiç durmadan devam edecek. Bu etkinlik Hopa’da da yelken sporunun gelismesi için önemli bir adim olacak" ifadelerini kullandi.

Hopa Limani Genel Müdürü Meriç Burçin Özer de Hopa Limani’nin önemli bir etkinligin baslangiç noktasi olmasindan dolayi mutlu olduklarini söyledi.

Türkiye’de ilk defa yapilan bir etkinlige ev sahipligi yapanin mutluluk verici oldugunu kaydeden Özer, "Ilk defa Türkiye’nin en kuzey noktasindan en güney noktasina durmadan, motoru devreye almadan sadece rüzgar ve yelkenliyle yapilacak bir organizasyon. Bu bir ilk olacak. Basari ile sonuçlanirsa buradan belli zamanlardan rekor denemeleri çiftli ve tekli olmak üzere yapilacaktir. Buda bölgemize hareketlilik ve ekonomik getiri saglayacak" dedi.

Kaynak: İHA