Malezya Krali, Kovid-19 Nedeniyle Faaliyeti Durdurulan Meclisin Bir An Önce Açilmasi Gerektigini Söyledi

Malezya Krali Sultan Abdullah Sah, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle ilan edilen olaganüstü halden (OHAL) ötürü faaliyeti durdurulan parlamentonun bir an önce yeniden açilmasi gerektigini belirtti.

Kovid-19'un ülke ekonomisi ve saglik sistemine olumsuz etkilerini görüsmek üzere eyalet krallarini baskent Kuala Lumpur'daki Kraliyet Sarayi'nda toplayan Sultan Abdullah Sah, 1 Agustos'a kadar sürecek OHAL'in uzatilip uzatilmamasini istisare etti.

Görüsmeye dair Kraliyet Sarayi'ndan yapilan açiklamada, "Majesteleri Kral, parlamentonun en kisa zamanda toplanmasi gerektigini, parlamentonun Kovid-19'a dair meseleleri tartismak için önemli bir platform oldugu yönünde fikrini beyan etmistir." ifadesi kullanildi.

Açiklamada eyalet krallarinin, "1 Agustos'tan sonra OHAL'in uzatilmasina gerek olmadigi yönünde fikir birliginde oldugu" da kaydedildi.

- Muhalefetten Basbakan'a parlamentoyu toplama çagrisi

Malezya Krali'nin açiklamalarinin ardindan muhalefet koalisyonu Umut Ittifaki (PH) da Basbakan Muhyiddin Yasin'i, parlamentoyu bir an önce toplamaya çagirdi.

PH'nin sosyal medya hesabinda yapilan açiklamada, Malezya Krali ve eyalet krallarinin fikirlerine saygi duyulmasi gerektigi belirtilerek, "Eger Basbakan, parlamentonun toplanmasi yönünde Majesteleri Kral'a tavsiyede bulunmazsa istifa etmelidir." ifadesi kullanildi.

Malezya Krali Sultan Abdullah Sah, 12 Ocak'ta Kovid-19 salgininin yayilmasini önlemek amaciyla Basbakan Muhyiddin'in tavsiyesi üzerine, ülke genelinde 1 Agustos'a kadar OHAL ilan etmisti.

OHAL kapsaminda parlamento, senato ve eyalet meclislerinin faaliyeti durdurulmustu.

Basbakan Muhyiddin, 15 Haziran'da açikladigi Ulusal Toparlanma Plani kapsaminda parlamentonun eylülden itibaren açilabilecegini belirtmisti.

Kaynak: AA