Kaliteli Üretim Için Fazla Elmalar Dalindan Kesiliyor

Karaman’da üreticiler kaliteli elma üretmek için agaçlardaki fazla elmalari keserek seyreltme islemi yapiyor. Üreticiler kaliteli elma için agaçlardaki elmalarin yaklasik yüzde 20’sini dalindan kesiyor.

Kaliteli Üretim Için Fazla Elmalar Dalindan Kesiliyor
Ziraat Odasi Baskani Mehmet Bayram, Karaman’in yilda ürettigi yaklasik 500 bin ton elma ile Türkiye’de elma üretiminin yüzde 16’sini tek basina karsiladigini söyledi.

Bayram, elma seyreltme çalismalari yapilan bahçelerde incelemelerde bulunarak, elma seyreltti. Karaman’in agaç sayisi bakimindan Türkiye’de birinci, üretimde ise ikinci durumda oldugunu ifade eden Bayram, “Karaman, son 2-3 yildir ciddi anlamda kaliteli elma üretimiyle söz sahibi olmaya basladi.

Üreticilerimiz kaliteli elma üretebilmek için baharla birlikte sahaya indi. Sürekli olarak ilaçlama yaparak bahçeleriyle ilgileniyor. Bugün de büyük bir bahçede üreticimiz isçileriyle birlikte elma seyreltme islemi gerçeklestiriyor. Kaliteli elma alabilmek için agaçlarda sik elma olmamasi gerekiyor. Seyreklestirme yapilarak üretilen elmalar kalitesi ve büyüklügü ile ihracata gidiyor. Onun için bahçelerde seyreltme islemi yapilmasi kesinlikle lazimdir. Bunu üreticimiz her yil yapiyor. Agaçlardaki elmalarin neredeyse yüzde 20’si dalindan kesiliyor” dedi.

Kesilen elmalarin degerlendirildigini söyleyen Mehmet Bayram, "Bu kesilen elmalar yine üreticilerimiz tarafindan degerlendiriliyor. Toplaniyor ve meyve suyu fabrikalarina kilosu 40-50 kurustan satiliyor“ diye konustu.



“Kuraklik elma bahçelerini de etkiledi”

Türkiye’de yasanan kurakligin elma bahçelerini de etkiledigini ifade eden Mehmet Bayram, “Karaman’da kiraç araziler kurakliktan ciddi anlamda etkilendi. Yapilan tespitlerde yüzde 70’lere varan hasarlar var. Elma bahçeleri de bundan etkilendi. Yeralti sularinin çekilmesinden dolayi bazi üreticilerimiz çikinti çekiyor. Sulamayla ilgili kooperatif kuyularinda çekilen sikintilar var" dedi.

Elma üreticisi Mustafa Kaya ise kaliteli elma üretebilmek için agaçlarda her yil oldugu gibi bu yil da seyreltme islemi yaptiklarini söyledi.

Kaynak: İHA