Havuzlardaki Yogunluga Dikkat

Makina Mühendisleri Odasi (MMO) Antalya Sube Baskani Prof. Dr. Ibrahim Atmaca, yaz aylarinda havuzlarda yasanacak yogunluga dikkat çekerek, pandemi nedeniyle geçen yil havuzlara getirilen kontrollü tatil modelinin bu yil da özenle sürdürülmesi gerektigini belirtti.

Havuzlardaki Yogunluga Dikkat
Baskan Atmaca, Marmara Denizi’nde yasanan müsilaj (deniz salyasi) sorununu da hatirlatarak, ‘Hem pandemi hem de denizlerimizde yasanan müsilaj yogunlugu havuzlara olan ilgiyi daha da arttiracaktir. Bu nedenle covid 19 riskine karsi tedbirlere siki sikiya riayet etmeliyiz’ uyarisinda bulundu.

"Havuz içerisinde sosyal mesafe kurali devam etmeli"

Makina Mühendisleri Odasi (MMO) Antalya Sube Baskani Prof. Dr. Ibrahim Atmaca, uzun süredir yasanan sokaga çikma kisitlamasinin büyük oranda esnetilmesi ve son dönemde Marmara Denizi’nde yasanan müsilaj sorununun özellikle yerli turistin Akdeniz ve Ege bölgelerine olan ilgisini artiracagini belirterek, Temmuz ayi itibariyle büyük bir turizm yogunlugunun beklendigini dile getirdi. Atmaca, "Yaz aylariyla birlikte açilan turizm tesislerinde, su parklarinda ve sitelerde havuz kullanimi yogunlasacak. Covid-19 riskine karsi kontrollü havuz kullaniminda geçen yil alinan bazi tedbirlerden olan ‘havuz içerisinde 8 metrekarelik sosyal mesafe kurali’ uygulanmasinin devam etmesini öneriyoruz" dedi.



Havuz içinde 8 metrekareye 1 kisi

Baskan Atmaca, asilamanin da hizlanmasiyla geçen yila göre bir nebze daha rahat olunacagini ifade ederek, “Çok sayida kullanicinin ayni anda havuz ortaminda bulunacak olmasinin olusturacagi riske karsi havuz ortaminda sosyal mesafenin korunmasi öncelikli önlem görülüyor. Yüzme aktivitelerinde sosyal mesafe kosullarinin saglanmasi için, Saglik Bakanligi’nin geçtigimiz yil önerdigi uygulama olan; havuz çevresinde 4 metrekareye 1 kisi, havuz içinde 8 metrekareye 1 kisi olacak sekilde kapasitenin belirlenmesi ve sezlonglar arasinda en az 1,5 metre mesafe olmasi kurali bu yil da uygulanmalidir” dedi.



"Taban her gün temizlenmeli"

Yüzme havuzlarinda taban temizliginin her gün, havuz duvarlarinin temizliginin ise en az haftada bir yapilmasi gerektigini vurgulayan Atmaca, “Ayak havuzlari her gün bosaltilmali, temizlenmeli, dezenfekte edilmeli ve yeniden doldurulmali. Yüzme havuzlarinda suyun hazirlanmasi ve dezenfekte edilmesi için gereken ekipmanlarin tesiste bulundurulmasi ve havuzun güvenli isletme sartlarinda çalistirilabilmesi için sürekli bakimlarinin yapilip sezon boyunca çalisir durumda tutulmasi gerekir. Yilda bir kez yapilacak ana bakimlar isletmenin durdugu zamanlarda yapilmalidir. Dus bataryasi, musluk, sabunluk gibi malzemelerin sensörlü kullanimi da alinmasi gereken tedbirler arasindadir. Kimyasal dozaj sistemlerinin bakimi, baglanti yerlerinin sökülüp temizlenmesi, topraklama ve kaçak akim koruma sisteminin denetlenmesi gibi kontroller mutlaka yapilmali” uyarisinda bulundu.

"Bilgisayar destekli dozaj ve kontrol sistemleri tercih edilmeli"

Covid-19’un dezenfektanlara duyarliligi nedeniyle havuz suyunda ruhsatli dezenfektan ve kimyasallarin kullanilmasinin bu süreçte önem tasidiginin altini çizen Atmaca, "Bilindigi üzere havuz hijyenini saglamak üzere havuz kimyasallari seklinde ph dengeleyici, klor, yosun önleyici, berraklastirici, çöktürücüler gibi kimyasallar uygulanmaktadir. Bunlarin ölçülerek, miktarlarinin ilgili standartlara uygun halde tutulmasi insan sagligi için çok önemlidir. Bu noktada da bilgisayar destekli dozaj ve kontrol sistemlerinin muhakkak tercih edilmesi gereklidir. Bahsedilen bu kimyasallarin standartlarca da belirtilen oranlarda kullanilmasi insan sagligi yani sira isletme ekonomi açisindan da önem arz etmektedir. Tüm bu sebepler ile gereksiz kimyasal kullanimina neden olmamak için otomasyona dayali bilgisayar destekli ölçüm ve gözlemler muhakkak tercih edilmelidir" dedi.

Kaynak: İHA