Gaziantep Valisinden Güvenli Bölge Açiklamasi

Gaziantep Valisi Davut Gül, El Bab’daki Akil Tepe üssünde gazetecilerle bulustu. Vali Gül, güvenli hale getirilen bölgelerin Suriyelilerin dönüsü için yeterli olmadigini belirterek, bölgede metrekareye düsen insan sayisinin Kocaeli kadar oldugunu ifade etti.

Gaziantep Valisinden Güvenli Bölge Açiklamasi
Içisleri Bakanligi Sivil Toplumla Iliskiler Genel Müdürlügü tarafindan desteklenen Suriye göçmenleri uyum sürecinde sivil iletisim ve koordinasyon platformu projesi çerçevesinde medya mensuplariyla güvenli bölge ziyareti düzenlendi.

Akil Tepe üssünde medya mensuplariyla bulusan Gaziantep Valisi Davut Gül, güvenli bölge hakkinda açiklamalarda bulundu. Vali Gül, terör örgütlerinin 3 bin 2 eyleminin engellendiginin altini çizdi. Vali Gül, sinirdan kaçak geçislerin ise yüzde 98 oraninda azaltildigini vurguladi.

“Her sey sifirdan yapildi”

Vali Gül, “4 sene önceye burasi terör örgütü DAES tarafindan büyük tahribata ugramisti. Türk Silahli Kuvvetleri ve SMO tarafindan burasi terörden temizlendikten sonra her sey sifirdan yapildi. Nedir bunlar, altyapi, elektrik, su, internet hepsi DEAS tarafindan zamaninda imha edilmis ama bunlarin sifirdan kurulmasi zaman aldi” dedi.



“3 bin 2 eylem engellendi”

3 bin 2 eylemin engellendigini söyleyen Vali Gül, “Terörün ne olduguna, kim olduguna bakmadan mücadele eden ülkelerin basinda geliyoruz. Bu süreç içinde 2 bin 400’ün üzerinde terörist ele geçirildi. Bombali eylemlere baktigimizda 3 bin 2 eylem engellendi. Bu 3 bin 2 eylem biz burada olmasaydik belki bazilari Türkiye’nin içinde patlayacakti. O yüzden Türkiye’nin güvenligi buradan basliyor. Ayrica 300’ün üzerinde engelleyemedigimiz eylemler oldu. 300 engellemeyen saldirida 68 sivil hayatini kaybetti. Ele geçirdigimiz silahlar uyusturucular ve ele geçirdigimiz patlayicilar patlayanlarin çok üstünde ebat olarak” seklinde konustu.



“Yerel meclislere danismanlik yapiyoruz”

Burada kurulan yerel meclislere danismanlik yaptiklarini belirten Vali Gül, “Burada jandarmalarimiz egitimi veriyor, Suriye’de kurulan güvenli bölgenin ise güvenligini sagliyor. Burada isler kuruldu ayni zamanda küçük sanayi siteleri kurulmaya baslandi. Burada meclisi var ve kendi kararlarini aliyor. Biz onlara danismanlik yapiyoruz” dedi.



“Kaçak girisler yüzde 98 azaldi”

Sinirdan kaçak geçislerin yüzde 98 azaldiginin altini çizen Vali Gül, “Türkiye ile güvenli bölge arasindaki kacak girisler yüzde 98 oranda azaldi. Bu sadece Türkiye’ye gelmek isteyenler olarak algilamamak gerekir. Bunun içinde terör guruplari da var. Dolayisiyla sinirin iki tarafinda olmamiz bize güvenlik açisindan avantaj sagliyor. Içisleri Bakanligimizin güvenligi saglanmasi için maddi manevi her sey yapiliyor” ifadelerini kullandi.

“Terörden temizlenen bölgeler dönüsler için yeterli degil”

Vali Gül, “Pandemiden önce geri dönüsler daha fazla oluyordu. Metrekareye düsen insan sayisi Kocaeli kadardir. Madem her sey güzel Türkiye’deki Suriyeliler neden geri gelmiyor diye soruyorlar. Ama su an baktigimizda bu bölge bu kadarini kaldiriyor. Suriye’de tam bir baris ortami olmadan güvenli bölge olusturulamamasi Suriyelilerin gelisini mümkün kilmiyor. Ama yine de güvenlik bölgeye dönüsler var” ifadelerine yer verdi.

“SMO siniri Surta sehirlerin güvenligini sagliyor”

Vali Gül, “Suriye milli ordusu güney sinirlari tutuyor, yani rejimle güvenli yerlerin arasini tutuyor. Sehir içinde ’Surta’ denilen polis teskilati var. Suriye Milli Ordusu (SMO) Gerek görüldügünde alinmasi gereken tedbirlerde zaman zaman davet edilir. Türkiye’de nasil polis zaman zaman askerden yardim aliyor burada da böyledir” dedi.



“Suriyelilere maas verilmiyor”

Vali Gül, “Genelde Suriyeliler çok suç isliyor algisi var. 100 bin kiside Suriyelilerin isledigi suç orani yerli vatandaslarin 6’da biri kadardir. Gönül ister hiç suç islenmesin. Bütün Suriyelilere Türkiye maas bagliyor, böyle bir sey yok. Ben 2,5 senedir buradayim, kimseye maas baglanmadi” diye konustu.

Gaziantep Valisi Davut Gül son olarak Türkiye’de oldugu gibi burada da asilamanin yapildigini, ama burada hem vaka hem de ölüm oranin çok az oldugunu söyledi.

Kaynak: İHA