Dolmabahçe Sarayi'nin 1 Tonluk Halisi Restore Ediliyor

Dolmabahçe Sarayi’nin yaklasik 1 ton agirligindaki en büyük halisi restorasyona alindi. Yildiz Sale Köskü Atölye sorumlusu Mustafa Köksal, onarimin yüzde ellisini tamamlandigini belirterek, “Çalismalarda dört ayi geride biraktik. Sekiz ay gibi bir sürede tamamlamayi düsünüyoruz ” dedi.

Dolmabahçe Sarayi'nin 1 Tonluk Halisi Restore Ediliyor
Dolmabahçe Sarayi’nin en büyügü olma özelligine sahip 124 metrekarelik halisi restorasyona alindi. Dolmabahçe Sarayinda merasimlerin tertip edildigi Muayede Salonu’na ait olan hali Hereke Dokuma Fabrikasi’nda 1902 yilinda üretildi. Boyut, desen ve tasarim bakimindan saray halilari arasinda essiz bir yere sahip halinin kabartma desenli olmasi en önemli detaylarindan biri olarak gösteriliyor. 119 yillik halinin restorasyonu Yildiz Sale’de olusturulan özel atölyede, 8 kisilik bir ekiple sürdürülüyor. Halinin tesviye ve rötus islemlerinin tamamlanmasinin ardindan Dolmabahçe Sarayi’nin Muayede Salonunda sergilenmeye devam edecegi ögrenildi.

“Dolmabahçe Sarayinin en büyük halisi”

Tarihe taniklik eden bir haliyi onarmanin mutlulugunu yasadiklarini söyleyen Yildiz Sale Köskü Hali Atölyesi sorumlusu Mustafa Köksal, “Su anda Dolmabahçe Sarayi’nin en büyük halisinin üzerindeyiz. Bu hali Muayede Salonu’na ait bir halidir. 119 yilliktir, 125 metrekare boyutundadir. 1902 yilinda Hereke Ipekli Dokuma ve Hali Fabrikasinda Ikinci Abdülhamid zamaninda dokunmustur. Çift dügüm dedigimiz hereke seklinde dokunmus ve Avrupai tarzdadir. 119 yil boyunca tarihi olaylara hazirlik etmistir. Bazi kisimlarda günesten ve isiktan dolayi asinmalar olusmustur. Milli Saraylara bagli baskanligimizin aldigi kararla halinin onarimina geçilmesi tasarlandi. Biz de dört ay önce 7-8 kisilik bir kadroyla onarima basladik. Pandemi dolayisiyla bu kisileri aralikli çalistiriyoruz. Dolayisiyla su anda dört kisi çalismaktadir. Çalismalarda dört ayi geride biraktik. Sekiz ay gibi bir sürede tamamlamayi düsünüyoruz. Insallah, bu gördügünüz iplerle, halinin numarasi tespit edilerek ipleri de boyanacak. Su anda onarimin yüzde ellisini tamamladik. Onarim bittikten sonra tesviye asamasina geçilecek. Yüzeydeki kalinliklar tesviye edilecek ve daha sonra eski yerine serecegiz. Biz de bu haliyi tekrar canlandirdigimiz için büyük bir mutluluk duyacagiz. Halimizin agirligi 800-900 kilogram civarinda, bir tona yakindir. Her bir metrekareyi 6 kilogram olarak hesapladigimiz için toplamda bir tona yakin bir agirligi vardir” dedi.

Kaynak: İHA