ATHIB 9. Dokuma Kumas Tasarim Yarismasinda Ödüller Sahiplerini Buldu

MERSIN – Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri Ihracatçilari Birligi (ATHIB) tarafindan Ticaret Bakanligi ve Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) destegiyle düzenlenen 9. Dokuma Kumas Tasarim Yarismasinda ödüller sahiplerini buldu. 10 finalistin mücadele ettigi yarismada, ‘Mere’ temasiyla Kübra Çolak birinci oldu.

ATHIB 9. Dokuma Kumas Tasarim Yarismasinda Ödüller Sahiplerini Buldu
ATHIB tarafindan, inovatif ve özgün tasarimlar gelistirmek, uluslararasi tekstil pazarinda etkin olmak ve modayi belirleyen ülkeler arasinda yer almak amaciyla bu yil 9’uncusu düzenlenen Dokuma Kumas Tasarim Yarismasinda finale kalan 10 yarismacidan dereceye girenler, İçel’de düzenlenen törenle belirlendi. Akdeniz Ihracatçi Birlikleri (AKIB) merkez binasinda düzenlenen törene, ATHIB Dokuma Kumas Tasarim Yarismasi Yürütme Kurulu Baskani ve TIM Baskan Vekili Zeki Kivanç, ATHIB Yönetim Kurulu Baskani Fatih Dogan, ATHIB üyeleri, jüri üyeleri ile finale kalan yarismacilar katildi.

Pandemi nedeniyle sinirli katilimin oldugu törende, finale kalan 10 yarismacidan dereceye girenlere ödülleri verildi.



“Moda sektöründe 2008’den bu yana görülen en kötü kriz yasaniyor”

Yarismanin Yürütme Kurulu Baskani Zeki Kivanç, törende yaptigi konusmada, 2020 yili Ekim ayinda final gecesini yapmayi planladiklari ATHIB 9. Dokuma Kumas Tasarim Yarismasini pandemi nedeniyle ertelemek zorunda kaldiklarini ve ödül törenini bugün gerçeklestirdiklerini söyledi.

Dünyada önemli degisimlerin yasandigi tarihi zamanlarindan geçildigini vurgulayan Kivanç, “Küresel ekonomiyi sok edici biçimde sarsan ve tüm sektörlerde tedarik zincirlerinin, üretimin, arz ve talebin yönünü bir anda degistiren Covid-19 pandemisi, dünya düzeninde yeni dengelerin olusmasina sebep oluyor. Moda sektöründe de 2008’den bu yana görülen en kötü kriz yasaniyor. Öyle ki, bu kriz bittiginde, Avrupa ve Amerika’daki moda markalarinin yüzde 80’inin finansal açidan zor durumda olacagi tahmin ediliyor. Krizi atlatmaya çalisirken sektördeki tüm oyuncular ise gelecege dair de öngörülerde bulunmaya çalisiyorlar” dedi.



“Türk tekstil sektörü dünya ihracatinda önemli üretici ülkeler arasinda”

Türk tekstil sektörünün ise bu noktada en önemli avantajlari olan hizli teslimat, hedef pazarlara yakinlik, teknik alt yapi, deneyim, genis ürün yelpazesi, üretim ve tasarim kapasitesi ile ön plana çikacagina inandigini belirten Kivanç, “Mutlulukla ifade etmek isterim ki, Türk tekstil sektörü dünya ihracatinda önemli üretici ülkeler arasinda. Dünya tekstil sektöründeki ciddi rekabet ortaminda Türk tekstil sektörünün payini arttirabilmesi ve söz sahibi olabilmesi için rekabet sartlarini saglamasi gerekiyor. Türk tekstil sektörünün rekabetçi olmasi ancak sektörün teknoloji düzeyinin, egitilmis insan kaynagi, ar-ge ve inovasyon kapasitesinin artirilmasi, tasarimla ve marka ile mümkün görünmektedir” diye konustu.



“Tüketicinin ruhuna dokunmayi bilen tasarimcilara ihtiyacimiz var”

Pandeminin neden oldugu krizi ve sektörün ihtiyaçlarini dogru okuyup yenilikçi tasarimlar ile global pazardaki payin daha da artirilabilecegine isaret eden Kivanç, “Iste bu sebeplerden dolayi 10 senedir ATHIB Dokuma Kumas Tasarim Yarismasini düzenliyoruz. Artik dev üretim tesisleri kurmak yeterli degil. Bu fabrikalarin ürünlerinin, tüketici tercihlerine göre tasarlanmasini ve üretilmesini saglamak gerekiyor. Bunun için de özgün tasarimlar yapan, tüketiciyi taniyan, onun ruhuna dokunmasini bilen tasarimcilara ihtiyaç var. ATHIB olarak bu yarisma ile tasarim kültürünün güçlenmesine yardimci olacak tasarimci adaylari ve tasarimcilara kendilerini ifade etme sansi veriyoruz. ATHIB olarak amacimiz, basta ihracatçi firmalar olmak üzere, bölgemizdeki tekstil sektöründe yer alan tüm firmalarin tasarim kültürünü benimsemeleri ve dünya rekabet ortamindaki degisim hareketinde yer almalarini saglamaktir. Bu amaçla gerçeklestirilen organizasyon kapsaminda geçtigimiz 8 yilda 7 ögrencimize, Ticaret Bakanligimiz destegiyle yurt disinda iki yil egitim imkani verdik ve vermeye de devam ediyoruz. Bu tasarimcilar ortaya çiksin diye 9 yildir bu yarismayi düzenliyoruz. 9 yilda toplam 637 basvuru aldik. Bugüne kadar düzenledigimiz 9 yarismayla 100’ü askin tasarimciyi sektörle bulusturduk. Firmalarimizda egitim almalarini sagladik. 7 yarismada dereceye giren tasarimcilari yurtdisinda egitime gönderdik. 8. ve 9. yarismalarimizin derece alanlarina da Ticaret Bakanligimiz destegi ile yurtdisinda egitim imkani verdik” ifadelerini kullandi.

Kivanç, bu yilki yarismanin birincisine, tasarim konusunda 2 yil yurt disinda egitim imkani ve yabaci dil egitim bursu saglayacaklarini söyleyerek, “Bu yarismanin birincisi 25 bin TL, ikincisi 20 bin TL, üçüncüsü 15 bin TL para ödülü kazanacak. Ayrica finalistlerin tümüne, numune dokuma tezgahi hediye ediyoruz. Bunlarin yaninda tüm finalistlerimizi, dünyanin en önemli tekstil fuari olan Paris Premiere Vision Tekstil Fuarina götürecegiz” dedi.

Kivanç’in konusmasinin ardindan yarismada dereceye giren finalistler açiklandi. Bu yilki yarismanin birincisi ‘Mere’ temasiyla Kübra Çolak olurken, ‘Kentsel Deneyim’ temasiyla Alper Okçu ikinci, ‘Korozyon’ temasiyla Yavuzhan Dasdemir de üçüncü oldu.

Dereceye giren yarismacilara ödülleri katilimcilar tarafindan verildi.

Kaynak: İHA