Agabeyinden Nakledilen Ilikle Hayata Tutundu

Adana’da lösemi tanisi konulan Suriyeli Ahmet’e agabeyi Rahut’tan alinan ilik nakledildi. Bu nakil, Adana Sehir Egitim ve Arastirma Hastanesi’nde kurulan Eriskin Kemik Iligi Transplantasyon Ünitesi’nde ki allojenik nakil oldu.

Agabeyinden Nakledilen Ilikle Hayata Tutundu
Suriye’nin Idlib kentindeki iç savastan kaçarak 9 yil önce Türkiye’ye gelen ve Adana’daki Sariçam Konaklama Merkezi’nde kalan Ahmet Halil’e (28) 4 ay önce akut miyeloid lösemi tanisi kondu. Adana Sehir Egitim ve Arastirma Hastanesi’nde tedaviye alinan Halil’e kemoterapi uygulandi.

Ilik nakli gereken Ahmet Halil’e uygun donör aranirken agabeyi Rahut Halil’den (35) alinan yüzde 100 uyumlu kök hücre Eriskin Kemik Iligi Transplantasyon Ünitesi’nde nakledildi. Bu nakil ise ünitedeki 24 otolog nakilin ardindan ilk allojenik nakil oldu.

Hastanin yakinda taburcu olacagini belirten Eriskin Kemik Iligi Transplantasyon Ünitesi Sorumlu Hekimi Uzman Dr. Didar Yanardag Açik, “Allojenik nakil olan hasta akut miyeloid lösemiydi. Yaklasik 4 aylik bir hikayesi var. Ilk basamak kemoterapilerini verdik. Daha sonra hastanin donör taramasini yaptik. Yüzde 100 uyumlu bir kardesi oldugunu tespit ettik. Hastaligi kontrol altina aldiktan sonra çok bekletmeden naklini gerçeklestirdik. Nakil sonrasi genel durumu iyi, kök hücre tuttu. Hasta taburculuga hazir. Hastayla ilgili su ana kadar herhangi bir komplikasyon yasamadik. Kontrollerine devam edecek” diye konustu.

Bashekim Yardimcisi Uzm. Dr. Erhan Bulut ise kamu adina tamamen ücretsiz hizmet sunduklarini kaydederek, “Hastanemizdeki kemik iligi ünitesi sadece Adana ili degil bölgedeki bütün çevre illere de hizmet vermektedir. Hali hazirda Istanbul, İçel, Sanliurfa’dan gelen hastalarimizla da basarili bir sekilde nakil yapmaya devam etmekteyiz. Saglik turizmi kapsaminda yurt disindan da basvurular oluyor. Bu konuda da hastalarimiza hizmet etmekten memnun oluruz” ifadelerini kullandi.

Agabeyi Rahut Halil’den nakledilen kök hücre ile sagligina kavusan Ahmet Halil ise doktorlara tesekkür ederek, "Önce kemoterapi tedavisi gördüm daha sonra kardesimden kemik iligi nakli yapildi. Simdi mutluyum. Kendimi iyi hissediyorum. Burada yapilan hizmetler için tüm hocalara ve emegi geçen herkese tesekkür ederim" dedi.

Kaynak: İHA