88 Yasindaki Hasta 'Basparmak Anjiyo' Yönetimi Ile Hayata Tutundu

Recep Tayyip Erdogan Üniversitesi (RTEÜ) Tip Fakültesi Egitim Arastirma Hastanesi’nde bölgenin ilk basparmaktan koroner anjiyografi islemi gerçeklestirildi.

88 Yasindaki Hasta 'Basparmak Anjiyo' Yönetimi Ile Hayata Tutundu
Daha önce girtlak kanseri ve prostat kanseri nedeni ile tedavi gören 88 yasindaki Bektas Yilmaz, böbrek yetmezligi ve kronik kalp ritim bozuklugu olan ve ayni zamanda kanda alyuvar, akyuvar ve beyaz kan hücre sayisinin tümünün birden çok düsük olmasindan kaynakli hematolojik hastaligi olan ve 20 gün önce gögüs agrisi nedeni ile hastanede tedavi altina alindi. Hastaneye yatip çiktiktan sonra yeniden sikayetleri artan Yilmaz bu kez RTEÜ Egitim ve Arastirma Hastanesi’ne sevk edildi.

Bektas Yilmaz’in acil servise gögüs agrisi, genel durumunda kötülesme ile basvurdugunu dile getiren Kardiyoloji Ana Bilim Dali ögretim üyesi olan Prof. Dr. Yüksel Çiçek, yapilan tetkiklerde kalp damar tikanikligina ilaveten kemik iligi yetersizligi nedeni ile ciddi düzeyde kansizlik, kanda beyaz küre ve kanin pihtilasmasini saglayan hücre sayisinin düsüklügü, ayni zamanda böbrek yetmezligi bulgularini tespit ettiklerini, hasta ve yakinlarina bu riskli durumlari izah ettiklerini söyledi.

Çiçek “Hastanin yasinin ileri olmasi, beraberinde birçok rahatsizliginin bulunmasi, kanama bozuklugu ve kansizligi olmasi nedeni ile kasiktan anjiyografi sonrasi kanama olursa bunun hastada hayati riski arttirabilecegini, hastanin böbrek yetmezliginden dolayi diyaliz hastasi olabilecegini, bundan dolayi da el bilegi bölgesini kullanmak yerine basparmak bölgesindeki enfiye çukurunu kullanarak hastanin anjiyosunu yapmaya karar verdik. Sol elin atar damarinin en uç kismi olan distal radial artere enfiye çukurundan giris yaparak, kalbe giden tikali ana damari, tüm koroner anjiyografi ve stent islemi ile birlikte 25-30 dakika gibi kisa bir süre içinde basarili bir sekilde tamamladik ve hastamizin gögüs agrilarini gidererek, konforlu bir sekilde yasamini sürdürmesine imkân saglamis olduk” dedi.

Basparmak yöntemi ile anjiyografi isleminin ülkemizde yeni yeni bazi büyük merkezlerde yapilmaya baslandigini, Karadeniz bölgesinde de ilk defa bu islemi gerçeklestirdiklerini belirten Çiçek, “Bu yöntemin kasik veya el bilegi bölgesinden anjiyografi yerine kol ve eli besleyen atar damarin en uç kismi olan basparmak bölgesinden girilerek yapilmasinin birÇok avantaji bulunmaktadir. Çogunlukla sol el basparmak bölgesinden yapilan bu anjiyografi yönteminde Islem sirasinda hasta kolunu sol kasik bölgesine dogru normal durus pozisyonunda tutmakta ve daha rahat bir pozisyonda tuttugundan hem hasta hem de doktor açisindan büyük bir konfor saglamaktadir. Özellikle kronik böbrek hastaligi olan hastalar için ilerde hemodiyaliz ihtiyaci olursa, enfiye çukuru yaklasimi gelecekteki arterio-venöz fistül ihtiyaci yani diyaliz yapilacak damar bölgesi için gerekli olacak damari korumus olur. Ayrica Enfiye çukuru yaklasimi koroner arter by-pas cerrahisi gereken hastalarda el bilek bölgesindeki atardamarin by pass için kullanilmasina imkân saglar. Islem sonrasi kanamanin durdurulmasi daha kolay ve istenmeyen kanama ve sisliklerin olusmasi da çok daha azdir. Ayrica sol el bölgesi kullanilarak islem yapildigindan dolayi da sag elini kullanan hastalar için ayrica ilave konfor saglamaktadir” ifadelerini kullandi.

Kliniklerine bölge insaninin yani sira özellikle son zamanlarda Gürcistan basta olmak üzere yurt disindan da hasta geldigini belirten Çiçek, yaz döneminde de Istanbul basta olmak üzere ülkemizin birçok ilinden hasta basvurusu aldiklarini ifade etti.

Kaynak: İHA