Türk Siyasetinin 'Baba'si Süleyman Demirel'in Vefatinin Üzerinden 6 Yil Geçti

'Alti kez kalktigi basbakanlik koltuguna yedi kez oturan' ve 16 Mayis 1993'te Türkiye Cumhuriyeti'nin 9. Cumhurbaskani seçilen Demirel, renkli kisiligiyle taniniyordu 'Gaptirmam' dedigi fötr sapkasiyla bütünlesen Demirel, Türk siyasetine unutulmaz sözler kazandirdi Ankara'da 17 Haziran 2015'te, 91 yasinda hayata gözlerini yuman Demirel'in, siyasi hayati boyunca okudugu kitaplar, fotograflari ve kullandigi esyalar, dogdugu Islamköy'de açilan Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkinma Müzesinde sergileniyor

MEHMET TOSUN - Türk siyasetinde "baba" olarak anilan, renkli kisiligiyle taninan 9. Cumhurbaskani Süleyman Demirel'in vefatinin üzerinden 6 yil geçti.

AA muhabirinin derledigi bilgilere göre, 1924'te Isparta'nin Atabey ilçesine bagli Islamköy'de dogan Demirel, ilkögrenimini dogdugu köyde, ortaokul ve liseyi ise Isparta ve Afyonkarahisar'da tamamladi.

Istanbul Teknik Üniversitesi Insaat Fakültesinden Subat 1949'da mezun olan Demirel, 1950'de Elektrik Isleri Etüd Idaresinde memuriyete basladi.

Süleyman Demirel, 1948'de "Bir elmanin iki yarisiyiz." dedigi, babasi Haci Yahya Demirel'in yegeninin kizi Nazmiye Demirel ile evlendi.

Bu süreçte, Elektrik Isleri Etüd Idaresince sulama ve elektrik konularinda arastirma yapmak üzere ABD'ye gönderilen Süleyman Demirel, Türkiye'ye döndükten sonra 1953'te Seyhan Baraji insaatinda proje mühendisi olarak görev yapti.

Basarili çalismalariyla Basvekil Adnan Menderes'in dikkatini çeken Demirel, 1954'te DSI Genel Müdürlügünde Barajlar Dairesi Baskanligina, 1955'te ise DSI Genel Müdürlügüne atandi.

Eisenhower Vakfinin bursiyeri olarak yeniden ABD'ye giden Demirel, yurda dönüp askerligini yapmak üzere 1960'ta Genel Müdürlük görevinden ayrildi.

1962-1964 arasinda serbest müsavir-mühendis olarak çalisan Demirel, Orta Dogu Teknik Üniversitesinde insaat mühendisligi alaninda dersler verdi.

Bogaziçi Köprüsü'nün 1954'teki ilk projesini hazirlayan, ABD'nin uluslararasi mühendislik ve müteahhitlik firmasi Morrison Knudsen'in Türkiye temsilciligini üstlenen Demirel, bu görevinden dolayi bir dönem "Morrison Süleyman" olarak da anildi.

- Türkiye'nin 12. Basbakani oldu

Süleyman Demirel'in, yarim asra yakin süren siyasi yasami 1962'de, Adalet Partisi Genel Idare Kurulu (GIK) üyeligiyle basladi.

Demirel, 28 Kasim 1964'te bu partiye Genel Baskan seçilmesinin ardindan, kurulmasini sagladigi ve Subat-Ekim 1965'te görev yapan koalisyon hükümetinde Basbakan Yardimciligi ve Devlet Bakanligini üstlendi.

TBMM'ye, 10 Ekim 1965 genel seçimlerinde Isparta milletvekili olarak giren Demirel, seçimlerde Adalet Partisinin tek basina iktidar olmasi üzerine Türkiye'nin 12. Basbakani oldu.

Süleyman Demirel, 4 yil süren bu hükümetten sonra 1969, 1970, 1975, 1977 ve 1979'da 5 kez daha hükümet kurdu.

- TBMM tarafindan Cumhurbaskani seçildi

Süleyman Demirel, 12 Eylül 1980'deki askeri müdahale üzerine görevden uzaklastirildi ve 7 yil yasakli olarak siyaset disi kaldi. 6 Eylül 1987'de yapilan halk oylamasiyla siyasi yasaklar kaldirilinca Demirel, 24 Eylül 1987'de Dogru Yol Partisi Genel Baskanligina seçildi.

29 Kasim 1987'de yapilan genel seçimlerde Isparta milletvekili olarak yeniden TBMM'ye giren Demirel, 20 Ekim 1991'deki seçimler sonrasinda Dogru Yol Partisi ile Sosyaldemokrat Halkçi Partinin olusturdugu 49. Hükümet'te basbakan olarak görev aldi.

TBMM tarafindan 16 Mayis 1993'te 9. Cumhurbaskani seçilen Demirel, 16 Mayis 2000'de görev süresini tamamladi. Kendi deyimiyle 6 kez hükümetten giderken, 7 kez de hükümet kurmayi basaran Demirel, 30 yasinda genel müdür, 40 yasinda parti genel baskani, 1 yil sonra da basbakan oldu.

- Türk siyasetine unutulmaz sözler kazandirdi

Demirel, 7 yillik görev süresinde Çankaya Köskü'nde sayisiz kabul gerçeklestirdi, 125 ülkeye gitti, yabanci devlet baskanlarini Türkiye'de agirladi, çok sayida ili ziyaret etti.

"Gaptirmam" dedigi fötr sapkasiyla bütünlesen Demirel, Türk siyasetine unutulmaz sözler kazandirdi.

"Binaenaleyh" denildiginde akla gelen tek isim olan Demirel'in, "Memlekette benzin vardi da biz mi içtik?", "Elektrigin komünisti olur mu?", "Dün dündür, bugün bugündür.", "Yürümekle sokaklar eskimez." sözleri de siyasi tarihin unutulmazlari arasina girdi.

Süleyman Demirel, 65 yillik hayat arkadasi Nazmiye Demirel'i, 27 Mayis 2013'te kaybetti.

Ankara'da 17 Haziran 2015'te, 91 yasinda hayata gözlerini yuman Demirel'in, siyasi hayati boyunca okudugu kitaplar, fotograflari ve kullandigi esyalar, dogdugu Islamköy'de açilan Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkinma Müzesinde sergileniyor.
Kaynak: AA