JAKEM'de Egitilen Atlar Türkiye'nin Çesitli Illerinde Emniyet Ve Asayisi Sagliyor

Jandarma Genel Komutanligi bünyesinde 2003 yilinda Nevsehir’de kurulan Jandarma At ve Köpek Egitim Merkezi (JAKEM) Komutanliginda egitilen atlar Türkiye’nin çesitli illerinde görevlendirilerek emniyet ve asayis olaylarini sagliyor.

JAKEM'de Egitilen Atlar Türkiye'nin Çesitli Illerinde Emniyet Ve Asayisi Sagliyor
Nevsehir’de, Jandarma Genel Komutanligi bünyesinde 2003 yilinda kurulan Jandarma At ve Köpek Egitim Merkezi (JAKEM) Komutanliginda egitilen atlar, motorlu araçlarin giremedigi turizm bölgelerinde asayis görevi için titizlikle hazirlaniyor. Merkezdeki görevliler tarafindan özel olarak seçilen atlar, asayis parkurunda 15-34 hafta arasinda degisen egitim sürecinde çesitli parkurlarda egitimden geçiriliyor. JAKEM Komutanligi’nda atlar birbirinden zorlu egitimlerden geçmesinin ardindan Türkiye’nin çesitli illerinde görevlendiriliyor. JAKEM Komutani Jandarma Albay Ercan Altin yaptigi açiklamada, “Atli jandarma birlikleri Jandarma Teskilati’nin kurulusundan itibaren ulasim hizmetler ile emniyet ve asayisin saglanmasi gibi olaylarda kullanilmistir. Günümüzde de suç ve suçlularla mücadelede, motorlu araçlarin girmesinin mümkün olmadigi yerlerde, ormanlik ve sahil bölgelerinde emniyet ve asayisin daha etkin saglanmasi, orman yanginlarina karsi tedbirler almak, kaçak kazi olaylarina müdahale etmek, dogal hayatin ve çevrenin korunmasini saglamak, toplumsal olaylara müdahale etmek ve tarihi binicilik kültürümüzü canli tutmak maksadiyla atli jandarma birlikleri kullanilmaktadir” dedi.

Jandarma Astsubay Basçavus Osman Sesli ise açiklamasinda, JAKEM Komutanligi bünyesinde egitim gören atlarin ses, isik, duman ve benzeri olaylara karsi duyarsizlastirmak maksadiyla sosyalizasyon egitimleri verildigini ifade etti.

Sesli, “Atlar yaratilisi geregi ürkek bir hayvan oldugu için icra edilen görevler esnasinda sikça karsilasabilecekleri ses, isik, duman, su, tünel ve benzeri engellere karsi duyarsizlastirmak maksadiyla sosyalizasyon egitimi kapsaminda, asayis egitimi de verilmektedir” diye konustu.

Jandarma Üstegmen Utku Can Gültekin’de açiklamasinda, “JAKEM Komutanligi’nda atli jandarma birlik komutanligi olarak bize verilen görevlerin yani sira Türkiye Binicilik Federasyonu’nun düzenledigi atli dayaniklilik ve engel atlama yarislari ile Türkiye Geleneksel Spor Dallari Konfederasyonu’nun düzenledigi okçuluk yarismalarina katilmak için gerekli hazirliklar ve antrenmanlarimizi sürdürüyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA