Gaziantep'te Uluslararasi Sürdürülebilir Gida, Tarim, Butik Çiftçilik Ve Biyoçesitlilik Konferansi Düzenlendi

Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin: 'Ata tohumuna döndük. Bu ne demek? Az su isteyen bir tohum. Denemeler yaptik. Sertifikali bugday tohumundan 100 kilo aldigimiz bugdayi 300 kiloya çikardik. Daha az suyla elde ettik'

Gaziantep'te Uluslararasi Sürdürülebilir Gida, Tarim, Butik Çiftçilik Ve Biyoçesitlilik Konferansi Düzenlendi
Gaziantep Büyüksehir Belediyesi ile Gaziantep'i Gelistirme Vakfi is birliginde "Uluslararasi Sürdürülebilir Gida, Tarim, Butik Çiftçilik ve Biyoçesitlilik Konferansi" düzenlendi.

Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin, Batalhöyük'te gerçeklestirilen konferansin açilisinda, Gaziantep'in özel bir sehir oldugunu, büyük bir cografyanin, medeniyetin emanetçisi olduklarini söyledi.

Sahin, artik altyapi belediyeciligi yerine sosyal ve kültürel belediyeciligin yükseldigine dikkati çekerek, dogumdan ölüme yasama dokunmak gerektigini, gönül belediyeciligini hedeflediklerini ifade etti.

Sanayide yüksek teknoloji uygulanmasi gerektigini belirten Sahin, model fabrikalar kurduklarini, sanayi odalariyla beraber Gaziantep modelini gelistirdiklerini, ayrica kentte egitim ve bilim modelini hedeflediklerini dile getirdi.

Gastronominin önemine isaret eden Sahin, söyle konustu:

"Her sey toprakla basliyor. Allah bize her nimeti vermis. 'Aklini kullan geregini yap' demis. 2014 yilinda göreve basladigimda Tarim Daire Baskanligini kurduk, sonrasinda gelistirdik. Gastronominin baskentiyiz. Saglikli lezzetin de baskenti olmayi hedefledik. Baharat kütüphanesi, tohum bankasi hedeflerimiz arasinda. Israil, Anadolu'dan tasiyarak tohum bankasi kurdu. Bizim de yapmamamiz için neden yok. Ata tohumuna döndük. Bu ne demek? Az su isteyen bir tohum. Denemeler yaptik. Sertifikali bugday tohumundan 100 kilo aldigimiz bugdayi biz 300 kiloya çikardik. Daha az suyla elde ettik. 58 ürünle Avrupa Birligi cografi isaretlerini ilk alan, en fazla cografi isareti alan sehir olduk."

Konferanslarin sürece katkilarina deginen Sahin, buradan çikan sonuçlari degerlendirerek ete, kemige büründüreceklerini, daha iyisini yapacaklarini söyledi.

Gaziantep Valisi Davut Gül de Gaziantep modeline, birlikte is yapabilme özelligine dikkati çekerek, "Yapilan islerin güzel sonuçlarini görüyoruz. Kooperatifler yapiliyor. Ata tohumu, Baharat Kütüphanesi, çiftçilerin organize edilmesi, üretici birliklerinin ihtiyaçlarinin karsilanmasi her biri kalkinma modelinin parçasi. Gaziantep'e deger katiyor." dedi.

Kaynak: AA