Çin, Kurmakta Oldugu Uzay Istasyonuna Gönderecegi Ilk Astronot Ekibini Tanitti

Çin, Dünya yörüngesinde kurmaya basladigi uzay istasyonuna gönderecegi ilk insanli sefere katilacak astronotlari tanitti.

Çin haber ajansi Xinhua'nin haberine göre, Çin Insanli Uzay Programi Ajansi (CMSA) Baskan Yardimcisi Yang Livey, düzenledigi basin toplantisinda, "Sincou-12" uzay görevi ile yörüngeye gönderilecek 3 kisilik ekibi kamuoyuna açikladi.

Uzay istasyonuna düzenlenecek ilk insanli seferde, astronotlar Nie Haising, Liu Boming ve Tang Hongbo'nun yer alacagi bildirildi.

Seferin komutanligini üstlenecek Nie, daha önce 2005'te dünya yörüngesini kateden "Sincou-6" ve 2013'te deneme amaçli uzay laboratuvari modülü Tiengong-1'e demirleyen "Sincou-10" görevlerinde yer almisti.

Nie'ye, ikinci uzay görevinin ardindan "kahraman astronot" unvani verilmisti.

Astronot Liu ise daha önce Çinli astronotlarin ilk kez uzay yürüyüsü yaptigi "Sincou-7" görevinde yer almisti.

Ilk kez uzay görevine çikacak olan Tang ise 2010'da ikinci nesil Çinli astronotlar grubuna katilmisti.

Astronotlar Cai Cigang, Vang Yaping ve Yi Guangfu'nun ise sefer görevinin yedek ekibi olarak belirlendi.

Sencou-12 uzay mekigi, yarin yerel saatle 09.22'de (TSI 04.22) firlatilacak.

- Çin'in uzay istasyonu kurma plani

Çin, ABD'nin uzay arastirmalari alaninda is birligini yasaklamasi ve Uluslararasi Uzay Istasyonu (ISS) programina katilimini engellemesi nedeniyle 2022'ye kadar kendi uzay istasyonunu kurmak için çalismalar yürütüyor.

Bir çekirdek modül, iki laboratuvar modülü ve bir uzay teleskobundan olusan istasyon tamamlandiginda, Rusya'nin artik faal olmayan Mir Uzay Istasyonu ile yaklasik ayni boyutlarda olacak.

Çin, Tienhi (Göksel Uyum) adi verilen istasyonun çekirdek modülünü 29 Nisan'da firlatmisti. Ardindan 29 Mayis'ta Tiencou-2 (Gök gemisi-2) kargo mekigi ile istasyona bir ikmal seferi düzenlenmisti.

Çekirdek modül ile "Vintien" (Gökleri Aramak) ve "Mingtien" (Gökleri Düslemek) adlarini tasiyan laboratuvar modülleri de 2022'de uzaya yollanacak.

Ana iskeletin olusmasinin ardindan, sonraki yillarda "Süntien" (Gökleri Dolasmak) adi verilen uzay teleskobu, ayri bir modül olarak istasyona eklenecek.

Istasyonun 2022'de tamamlanabilmesi için dört insanli sefer ve dört kargo seferi yapilmasi planlaniyor.

Kaynak: AA