Cenevre 36 Yil Sonra ABD-Rusya Zirvesine Ev Sahipligi Yapiyor

ABD Baskani Joe Biden ile Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin arasinda gerçeklesecek zirvenin TSI 14.00'te baslayip 4 saat sürmesi bekleniyor Ortak basin toplantisi düzenlemeyecek Biden ve Putin, basinin karsisina ayri ayri çikacak Zirve için 1000'den fazla gazetecinin akredite oldugu sehirde, yogun güvenlik önlemleri dikkati çekiyor

Cenevre 36 Yil Sonra ABD-Rusya Zirvesine Ev Sahipligi Yapiyor
ABD Baskani Joe Biden ile Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin'in bugün Isviçre'nin Cenevre kentinde bir araya gelecegi zirve, 1985'ten sonra kentte düzenlenen ikinci ABD-Rusya zirvesi olacak.

Cenevre'de, Kasim 1985'te dönemin ABD Baskani Ronald Reagan ile eski SSCB Devlet Baskani Mihail Gorbaçov arasinda yapilan tarihi zirveden 36 yil sonra, ABD-Rusya zirvesi heyecani yasaniyor.

Basta Birlesmis Milletler Cenevre Ofisi'nde olmak üzere, tarihte pek çok uluslararasi zirve, toplanti ve baris görüsmelerine ev sahipligi yapan kent, kirmizi alarma geçti. Sehirdeki yogun güvenlik önlemleri dikkati çekiyor.

Zirve, Leman Gölü (Cenevre Gölü) kiyisinda, 18. yüzyilda bir parkin içinde insa edilen Parc de La Grange'de yapilacak.

Uluslararasi basinin yogun ilgi gösterdigi, 1000'den fazla gazetecinin akredite edildigi zirvenin yapilacagi villanin yakininda uluslararasi basin merkezi kuruldu.

- Resmi program açiklanmadi

Brüksel'deki temaslarini tamamlayan ABD Baskani Biden, dün TSI 17.30'da kentteki Cointrin Havalimani'na indi. Biden, ilk görüsmesini Isviçre Konfederasyonu Baskani Guy Parmelin ile yapti.

Rusya Devlet Baskani Putin'in ise TSI 13.00'te gelmesi bekleniyor.

Zirve'ye iliskin resmi program açiklanmadi. AA muhabirinin edindigi bilgiye göre, iki liderin görüsmesi TSI 14.00 sularinda baslayacak ve yaklasik 4 saat sürecek.

Görüsmenin ardindan Putin'in TSI 18.30'da, Biden'in ise TSI 20.00'de ayri ayri basin toplantisi düzenlemesi bekleniyor.

- "Cenevre zirveye hazir"

Isviçre Disisleri Bakanligindan yapilan yazili açiklamada, kentin Biden-Putin zirvesine hazir oldugu bildirildi.

Açiklamada, Cenevre'nin uzun süreli ev sahipligi gelenegini sürdürdügü zirvenin "sehrin kalbinde" yapilacagi bildirildi.

Isviçre Konfederasyonu Baskani Parmelin, dün yaptigi açiklamada, söz konusu zirvenin sadece iki ülke arasindaki iliskiler için degil, dünyadaki bütün ülkeler için "umut verici bir isaret" oldugunu belirtmisti.

Öte yandan zirve nedeniyle sehirde hayat adeta durdu. Zirvenin yapilacagi bölge ile ABD ve Rus heyetlerinin konaklayacagi otellere giden yollar ulasima kapatildi.
Kaynak: AA