ABD Merkez Bankasi Faiz Oranini Degistirmedi

Fed, Federal Açik Piyasa Komitesinin haziran ayi toplantisinin ardindan beklentilere paralel olarak politika faizini degistirmeyerek oy birligi ile yüzde 00,25 araliginda sabit birakirken, enflasyon beklentilerinin artirdi.

ABD Merkez Bankasi (Fed), beklentiler dahilinde politika faizini degistirmeyerek yüzde 0-0,25 araliginda sabit birakti.

Fed, Federal Açik Piyasa Komitesinin (FOMC) haziran ayi toplantisinin ardindan beklentilere paralel olarak politika faizini degistirmeyerek oy birligi ile yüzde 0-0,25 araliginda sabit birakirken, enflasyon beklentisini artirdi.

Fed’den yapilan açiklamada, bankanin 2021 yilina iliskin mart ayindaki enflasyon beklentisini bir puan artirarak yüzde 3,4’e yükselttigi belirtilerek enflasyonda yukari yönlü baskilarin "geçici" oldugu degerlendirmesinde bulunuldu.

Açiklamada, ABD’nin bu yila iliskin gayrisafi yurt içi hasila (GSYH) beklentisi de yüzde 6,5’ten yüzde 7 seviyesine yükseltilirken, issizlik öngörüsü ise yüzde 4,5 seviyesinde sabit birakildi.

- Faiz artisinda ilk adimlar 2023’te gelebilir

FOMC tutanaklarinda, olasi faiz artirim adimlarinin 2023'te baslayabilecegine isaret edildi.

Komite daha önce mart ayinda 2024 yilina kadar herhangi bir faiz artisinin beklenmedigini belirtmisti.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginina iliskin degerlendirmelerin de yer aldigi açiklamada, "Salgin, ABD ve dünya çapinda muazzam insani ve ekonomik zorluklara neden oldu." ifadesine yer verildi.

Salgin süresince hizlanan asilamanin ekonomik aktivitenin ve istihdamin güçlenmesini sagladigi belirtilen açiklamada, salginda agir darbe alan bazi sektörlerin halen zayif olmasina ragmen toparlanma isaretleri gösterdigi kaydedildi.

Fed, politikalarin odak noktasinin salgindan ziyade daha çok tamamen açik bir ekonomiye agirligini kaydirmasi için "dikkate deger ilerlemenin" beklenecegi sözünü yineledi.
Kaynak: AA