Yurt Disindaki 4 Bin 862 Kültür Varligi Türkiye'ye Iade Edildi

Kültür ve Turizm Bakanliginca 2003 yilindan bu yana Türkiye'nin yurt disinda bulunan kültür varliklarindan 4 bin 862'si ülkeye getirilirken, bunlardan 423'ünün iadesi bu yilin ilk 6 ayinda saglandi.

Kültür ve Turizm Bakanligindan alinan bilgiye göre, kültür varligi kaçakçiliginin önlenmesi ve yurt disinda bulunan Türkiye kökenli eserlerin geri kazanilmasi amaciyla ilgili kurumlarla koordinasyon halinde çalismalara devam ediliyor.

Bu çerçevede 2003 yilindan bu yana 4 bin 862 eser Türkiye'ye getirilirken, bunlardan 423'ünün iadesi 2021 yilinin ilk 6 ayinda saglandi.

- Paris'ten gönüllü iade

Türkiye'nin çabalari ile 26 Subat'ta Macaristan'dan getirilen 413 parça kültür varligi ile 9 Haziran'da Hollanda'dan iade alinan Adana Ulu Camii'ne ait 3 çini karo ve Anadolu Selçuklu Dönemine ait 1 çini panoya ek olarak, bu yilin ilk yarisinda üç farkli gönüllü eserin iadesi saglandi.

Türkiye'ye gönüllü olarak Dinçer Denis Erke tarafindan iade edilen, Paris'te faaliyet gösteren bir müzayede evinden 2016'da satin alinan 1 pismis toprak kadin figürin ve 1 erkek figürin basi, Fransa'dan Türkiye'ye getirilerek, haziranda Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesinde muhafaza altina alindi. Orta Tunç Çagi II (M.Ö. 1800-1600) dönemine tarihlendirilen eserler, nisanda Paris Büyükelçiligi Kültür ve Tanitma Müsavirligi araciligiyla iade edildi.

- Iki pismis toprak kap, ABD'den iade edildi

Amerika Birlesik Devletleri (ABD) Arizona Dogal Tarih Müzesine 1986'da bagislanan iki pismis toprak kap, Anadolu kökenli olmalari nedeniyle Türkiye'nin Los Angeles Baskonsoloslugu tarafindan teslim alinan kültür varliklari haziranda Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesinde muhafaza altina alindi.

Su alti buluntusu olan çömleklerin Geç Roma ve Bizans dönemlerinde kullanilan çift kulplu kaplar olduguna isaret edilirken, su altinda ele geçen bu tip çömleklerin gemilerin mutfaklarinda kullanildigi belirtildi.

- Iki amphora da gönüllü iade edildi

ABD'nin San Diego sehrinde yasayan bir kisinin, Türkiye'nin Los Angeles Baskonsoloslugu ile irtibata geçerek Türkiye'ye iade ettigi Anadolu kökenli iki adet amphora da haziranda Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesinde muhafaza altina alindi.

Iki kulplu kap anlaminda kullanilan amforanin antik çaglarda degisik tip ve form içeren pismis toprak kap oldugu vurgulanirken, bu kaplarin sivi ürünlerin yaninda, tahil, balik, bal, incir gibi besinlerin de saklanmasinda veya tasinmasinda kullanildigi ifade edildi.

Günsenin tip grubu içerisinde anilan ve MS 11-13. yüzyillar arasina tarihlendirilen bu tip amphoralarin Marmara Denizi'nin Tekirdag'dan Gelibolu'ya kadar olan kuzey-bati kiyi seridinde üretildikleri bilgisi verilirken, Karadeniz Bölgesi'ndeki en önemli amphora üretim merkezlerinden biri olan Sinop'ta üretim MÖ 4. yüzyildan MS 7. yüzyila kadar devam ettigi belirtildi.

Kaynak: AA