TIM'den Markali Ihracati Artiracak Adim Açiklamasi TIM Marka Konseyi

Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM), pandemide küresel firsatlari degerlendirmek, markali ihracati ve ihracattaki katma degeri artirmak amaciyla TIM Marka Konseyi’ni kurdu.

TIM'den Markali Ihracati Artiracak Adim Açiklamasi TIM Marka Konseyi


Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM), katma degeri yüksek, markali ürün ve hizmetlerin ihracat artisinin saglanmasina yönelik çalismalara büyük önem veriyor. Bu kapsamda TIM; markalasmanin rekabetin dinamiklerini belirledigi yeni dönemde, firmalarin markali ihracat artislarini tesvik etmek ve ülke imajina katki saglamak adina bir yol haritasi olusturarak küresel endekslerde ilerleme saglamak amaciyla TIM Marka Konseyi’ni kurdu. TIM Baskani Ismail Gülle, Konseyin yol haritasini ve ana hedeflerini, ihracatta katma deger üreten Türkiye’nin önde gelen marka kurucularinin da katildigi bir toplanti ile paylasti.

Türkiye markasini daha da yükseltecegiz”

Uluslararasi ticaretin yönünü tayin eden pek çok faktör olsa da markalasmanin öne çiktigina dikkat çeken TIM Baskani Ismail Gülle, “Eger markaysaniz, sektörünüz istedigi kadar kirilgan gözüksün, her krizin üstesinden gelebilirsiniz. Markaysaniz, tüketim rekor derecede daralsa dahi, toparlanma yine sizinle baslar. Bizler, bu anlamda oldukça sansli bir cografyada bulunuyoruz. Farkli olmak, marka olmak bu milletin geleneginde, kaderinde var. Marka demek; emek, sermaye ve sabir demek. Marka demek; müsteriyi aile gibi görmek, kaliteden ödün vermemek demek. Marka demek; hatalardan ders alip tekrar etmemek demek. Marka olmak bazen talebi duymak, bazen de talebe liderlik, rehberlik etmektir. Türkiye Cumhuriyeti, ecdadin alin teriyle yogrulmus, büyük bir vizyonla ortaya konulmus; basli basina güçlü bir markadir. Iste bizler bu güçlü markayi hep birlikte daha da yükseltmek; tüm dünya ile rekabet ederken markali ihracatimizi artirmak için TIM Marka Konseyi’ni hayata geçiriyoruz. Konsey sayesinde dünya ile yarisan marka sayimiz artacak” dedi.



Türkiye Görev Gücü’nün liderligini üstlenecegiz”

Türkiye’nin ihracat konusunda önemli bir mesafe kat ettigini dile getiren Gülle, “Pandemi kosullarinin getirdigi zorluklara ragmen, her ay yeni rekorlarla ihracatimizi üst noktalara tasiyoruz. Bu yil ihracatta 200 milyar dolar üzerini hedefliyoruz. Ihracatta daha ileriyi hedeflemenin en önemli yollarindan biri ise, markalasmaktan geçiyor. Bu konuda ülkemizin üreticileri ve ihracatçilari, çok güzel çalismalara imza atti, atmaya da devam ediyor. Bu girisimler, rakamlara da yansiyor. Dünyanin önde gelen marka degerleme kurulusu Brand Finance, her yil “Ilk 5 bin Küresel Marka Degeri”nin milli gelire oranini, bir raporda yayinliyor. Bu raporun sonucu ilk kez geçtigimiz yil, Küresel Inovasyon Endeksi’nin 80 alt göstergesinden biri oldu. Endeksin 2020 sonuçlarina göre, Türkiye küresel marka degeri göstergesinde 49’uncu siradan 44’üncü siraya yükseldi. Firmalarimiz markaya önem verdikçe ve markaya yatirim yaptikça, küresel endekslerde çok daha yukarilara tirmanacagiz. Bu dogrultuda, Küresel Inovasyon Endeksi Türkiye Görev Gücü’nün liderligini üstelenerek Türkiye’nin marka siralamasinda daha yukarilara tasimasi için çalismalar yürütecegiz” ifadelerini kullandi.

“Turquality firmalari, ortalama 78 ülkeye ihracat yapiyor”

Dünyanin devlet destekli ilk ve tek markalasma programi TURQUALITY programi hakkinda da bilgiler veren Gülle “Program kapsaminda, mal ihracatçisi 178 firmamiz; hizmet sektörlerinden 22 firmamiz yer almakta. Marka Destek Programi kapsaminda ise, mal ihracatçisi 124 firmamiz; hizmet sektörlerinden 28 firmamiz bulunuyor. Bu firmalarimiz, hem Türkiye ortalamasinin hem de Ilk 1000 firma ortalamasinin üzerinde birim ihracat degerine sahip. Bu firmalarimizin kilogram basi ihracat degeri; Mücevher sektöründe 1000 dolar, Savunma ve Havacilik sektöründe 254 dolar, Gemi ve Yat sektöründe 33 dolar, Süs Bitkileri ve Mamulleri sektöründe ise 31 dolar seviyesinde. Yine Turquality kapsamindaki firmalarimiz, pazar çesitlendirmesi anlaminda da daha basarili. Turquality firmalarinin, ortalama 78 ülkeye ihracat yaptigini görüyoruz” diye konustu.



Konseyin yol haritasi ve 5 hedefi

TIM Marka Konseyi’nin 2021 yol haritasi ve ana hedeflerini aktaran Gülle, sunlari söyledi:

“Ilk hedefimiz, markali Türk ürünlerinin uluslararasi alanda imajinin iyilestirilmesidir. Bu noktada, ürün ve hizmet kalitesinin artirilmasi, tanitim ve pazarlama faaliyetleri, Türkiye markasi ile global PR, reklam ve kurumsal kimlik faaliyetleri, ajandamizda yer aliyor. Ikinci ana hedefimiz, firmalarimizin bilinen ya da gelisme potansiyeli bulunan yabanci sirket ve markalari satin alarak global pazarlara dogrudan erisim saglamalaridir. Bu hedef dogrultusunda ihracatçilarimiza bilgilendirme, danismanlik ve teknik destek saglanmasina yönelik mekanizmalar olusturmayi planliyoruz. Üçüncü ana hedefimiz, firmalarin kendi markalari ile yaptiklari ihracatin izlenmesine yönelik bilgi altyapisi olusturulmasidir. Ne yazik ki, ülkemizde markali ihracata dair bir veri tabani bulunmuyor. TIM Marka Konseyi olarak, bu veri tabanini olusturmak ve gerek sahadaki gerekse akademik çalismalara katki saglama arzusundayiz. Dördüncü ana hedefimiz, markali Türk ürünlerinin dijital platformlarda daha etkin tanitilmasidir. Bu kapsamda, dünyanin önde gelen büyük alici ve saticilarinin bir araya geldigi e-ticaret pazaryerleri araciligiyla, firmalarimizin bilinirligini artirmayi hedefliyoruz. Besinci ve son ana hedefimiz ise, Türkiye Tanitim Grubumuz bünyesindeki Türkiye markasi ve ihraç sektörlerine yönelik tanitim faaliyetlerini TIM Marka Konseyimizin çalismalariyla güçlendirmektir”.

“Yabanci ögrencilerimizi gönüllü marka elçisine dönüstürecegiz”

Ülkemizde egitim alan 200 bini askin uluslararasi ögrenciyi ve 150 bini askin Türkiye mezununu, gönüllü birer marka elçisine dönüstürmeyi amaçladiklarini belirten Gülle, söyle devam etti: Bu 5 ana hedefe ulasmak için; hedef pazarlara yönelik markalasma faaliyetlerini artirmayi, uluslararasi markalara bagimliligi azaltarak rekabetçi milli markalar olusturmayi, TIM Marka Sohbetleri gerçeklestirmeyi, Ticaret Bakanligimizla baslattigimiz ‘81 Ilde Ihracata Ilk Adim Mentorluk’ programindaki uluslararasi markalasma faaliyetlerini ve egitimlerini KOBI’lerimizde yayginlastirmayi amaçliyoruz”.

“Ihracat birim degerimizi 2 dolarin üzerine çikaracagiz”

Türkiye Ihracatçilar Meclisi olarak, markalasma konusunda her fikre, her bakis açisina deger verdiklerine vurgu yapan Gülle, “En küçük firmanin dahi yerelden genele kocaman bir marka haline gelebilecegine inaniyoruz. Unutmayalim ki; bir fert bir ürünü, bir ürün bir firmayi, bir firma bir sektörü, bir sektör ise koca bir ülkeyi marka yapar. Bu nedenle, TIM Marka Konseyi çatisi altinda, markalarimizi uluslararasi arenada güçlendirecegiz. Küresel firsatlari yakindan takip ederek markali ihracatimizi artiracagiz. Bunun sonucu olarak da ihracat birim degerimizi 2030 yilina kadar insallah 2 dolarin üzerine çikaracagiz. Markali ihracati ve ihracattaki katma degeri artirmak amaciyla hayata geçirdigimiz TIM Marka Konseyimizin hayirli ve ugurlu olmasini diliyorum” dedi.



“Degisen tüketici aliskanliklarini sektörler bazinda analiz etmeliyiz”

Etkinlige katilan Orka Holding Yönetim Kurulu Baskani Süleyman Orakçioglu, “Yeni nesil rekabet düzeni içinde degisen tüketici aliskanliklarini sektörler bazinda analiz etmeliyiz. Buna göre bir yol haritasi belirleyerek global rekabette yeni bir pozisyon almaliyiz. Sektörler bazinda ne gibi ihtiyaçlar var bunlari inceleyerek adim atmaliyiz. Tasarim, Ar-Ge, inovasyon gibi kriterleri göz önünde bulundurarak geliserek global pazarda yer almaliyiz. Marka konseyi olarak amacimiz Türkiye’de katma degerli ihracatin artisini saglamak. Bugün kilogram basina ihracatimiz 1 dolar, örnegin Almanya’nin bu ortalamasi 4,5 dolar. Kilogram basina ortalamamizi ilk olarak 2 dolara çikarmayi hedefliyoruz. Bu hedeflerimizi Marka Konseyi havuzu içinde bilgi paylasimi yaparak gerçeklestirecegiz” seklinde konustu.



“Katma degerli ürünlerimizi satabilmenin önemli bir yolu da markalasmaktan geçiyor”

Marka Konseyi’nin kurulmasinin önemine vurgu yapan Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Baskani Sema Güral Sürmeli, “Marka Konseyi’nin kurulmasi, ihracat yapan firmalardan biri olarak bizi çok heyecanlandirdi. Bu konseyde olan sirketler hali hazirda ihracata önemli katkilar saglayan sirketler. Marka Konseyi platformu çatisi altinda ihracat hedeflerimize birlikte ulasacagiz. Katma degerli ürünler üreterek ihracata önemli katkilar yapmak istiyoruz. Katma degerli ürünlerimizi satabilmenin önemli bir yolu da markalasmaktan geçiyor. Bu nedenle Marka Konseyi’nde yapacagimiz çalismalarla hedeflerimize ulasmayi umuyoruz” açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA