KKTC Cumhurbaskani Tatar, Antalya Diplomasi Forumu'na Katilacak

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaskani Ersin Tatar, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in himayesinde ve Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu'nun ev sahipliginde düzenlenecek ve dünyanin dört bir yanindan devlet ve hükümet baskanlariyla disisleri bakanlarini bulusturacak Antalya Diplomasi Forumu'na katilacagini açikladi.

KKTC Cumhurbaskani Tatar ve Basbakan Ersan Saner, haftalik olagan görüsmesini gerçeklestirdi.

Cumhurbaskanligi'nda yapilan görüsme sonrasinda Cumhurbaskani Tatar ve Basbakan Saner, ayri ayri degerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaskani Tatar, Saner ile hükümet çalismalarina iliskin görüs alisverisinde bulunduklarini belirterek halkin esenligi için çalismalarina devam ettiklerini söyledi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) asilari konusunda da titizlikle çalisildigini belirten Tatar, bugün KKTC Saglik Bakani Ünal Üstel'in, Ankara'da Saglik Bakani Fahrettin Koca ile görüsecegine isaret ederek Türkiye'den geçen hafta gelen 50 bin doz asiya eklenecek yeni asilarla 40'li yaslarin asilanmasinin planlandigini duyurdu.

Tatar, asilamada belli bir oranin üzerine çikildiginda, özellikle yaz aylarinda çok daha rahatlikla açilim yapilabilecegini belirterek bu süreçteki emeklerinden dolayi hükumete ve saglik çalisanlarina tesekkür etti.

Vakalarin azalmasi ve asinin gelmesiyle bu süreci en iyi sekilde yönettiklerini gördügünü dile getiren Tatar, baska ülkelerde çok daha vahim olaylarin yasandigina isaret etti.

Bu sürecin ekonomik bir bedeli oldugunu hatirlatan Tatar, ülke ekonomisinin kisa sürede büyük ölçüde toparlanacagina, ileride de çok daha iyi bir noktaya gelecegine inandiklarini belirtti.

- Lute ile görüsme 22 Haziran'da

Tatar, 22 Haziran 2021'de Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreterinin geçici Kibris Özel Danismani Jane Holl Lute'un kendisini ziyaret edecegini belirtti.

Lute'un Kibris'taki taraflar arasinda ortak bir zemin bulunup bulunmadiginin tespiti ya da nasil saglanacagi konusunda çalismalar yürüttügünü söyleyen Tatar, ortak zemin kanaati olmasi durumunda müzakereler ya da BM öncülügünde ikinci gayriresmi Cenevre toplantisi gerçeklestirme düsüncesi oldugunu, Lute ile degerlendirme yapacaklarini kaydetti.

Tatar, Lute'a, Cenevre'de sunduklari 6 madde çerçevesinde esit egemenligin kabulü çerçevesinde bir müzakere sürecine girebileceklerini ifade edecegini belirtti.

Türkiye'nin daveti üzerine KKTC Cumhurbaskani olarak hafta sonu Antalya'da gerçeklestirilecek Antalya Diplomasi Forumu'na katilacagini da açiklayan Tatar, devlet baskanlari, disisleri bakanlari ve kanaat önderleri gibi 1300 üst düzey yetkilinin katilacagi Forum çerçevesinde çesitli temaslarda bulunacagini anlatti.

Cumhurbaskani Tatar, bir gazetecinin sorusu üzerine, bir anlasmanin sadece iki tarafin da onay verecegi sekilde olabilecegini vurgulayarak "Kibris Türklerinin ne diyecegi fevkalade önemlidir. Bize kimse empoze ile bir çözüm dayatamaz. Bunu açikça ifade ettik. Bütün dünyaya anlattik." dedi.

- "Onlar ne kadar egemense, biz de o kadar egemeniz"

Türkiye'nin NATO Zirvesi'ndeki durusu ve Türkiye'ye gösterilen ilgiyi memnuniyetle izledigini ifade eden Tatar, söyle devam etti:

"Biz hakkimizi ariyoruz. Kimsenin hakkinda gözümüz yoktur. Onlar ne kadar egemense, biz de o kadar egemeniz. Onlarin devleti ne kadar mesruysa bizim devletimiz de en az o kadar mesrudur. Bu esitlik temelinde bir çözüm olabilmesi için olaganüstü bir çaba harciyoruz."

Antalya’daki Diplomasi Forumu’na katilacak olmasi nedeniyle bazi Yunan bakanlarin buraya gelmekten vazgeçtigi iddialarina iliskin Tatar, "Bu onlarin ayibidir." dedi.

- "Hedefimiz 15 Kasim'da hastanenin temelini atmaktir"

Basbakan Ersan Saner ise Cumhurbaskani Tatar ile hem Kibris meselesi hem de iç konularla ilgili bilgi alisverisinde bulunduklarini; Tatar'a, hükümetin görüslerini aktardigini söyledi.

Cumhurbaskani Tatar ile ekonomi hakkinda da bilgi alisverisinde bulunduklarini belirten Saner, turizmde ciddi bir ilerleme kaydedildigini ve renk skalalarina göre kirmizi renge dahil olan ülkeler disinda, çift asili kisilerin ülkeye karantinasiz girdigini ifade etti.

Saner, eylülde yüz yüze egitimin baslamasi için her türlü çalismanin devam ettigini vurgulayarak Türkiye'den gelen 190 bin doz ve AB'den gelen 51 bin doz Kovid-19 asisinin tamami kullanildiginda, ülkede 40 yas grubuna kadar herkesin asilanmis olacagini belirtti.

Baskent Lefkosa'ya yapilmasi planlanan 500 yatakli devlet hastanesi arazisinin, Türkiye'nin Lefkosa Büyükelçiligine devredilmesi yönündeki haberlere iliskin bir soruyu ise Saner, "Hastane arazisini simdi degil, bir buçuk ay önce devrettik. Hastanenin yapilacagi yerde zemin emniyet etütleri de tamamlandi. Proje çalismalari olmasi gereken noktada devam ediyor. Hedefimiz 15 Kasim'da temelini atmak. Dolayisiyla bizler ana vatan Türkiye Cumhuriyeti ile gerek imzaladigimiz protokol gerekse iliskilerimiz çerçevesinde bizlere katkilarindan dolayi tesekkür ederim. Bu konuda kararli bir sekilde ilerliyoruz." diye konustu.

Kaynak: AA