Iran Yüzde 60 Oraninda 6,5 Kilogram Uranyum Zenginlestirdiklerini Açikladi

Iran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii, ülkesinin nükleer tesislerinde yüzde 60 oraninda 6,5 kilogram, yüzde 20 oraninda ise 108 kilogram uranyum zenginlestirildigini söyledi.

Iran resmi haber ajansi IRNA'ya göre, Rebii, 18 Haziran'da yapilacak cumhurbaskanligi seçimleri yaklasirken Hasan Ruhani hükümetine yönelik elestirilere düzenledigi basin toplantisinda yanit verdi.

Hükümeti elestirenlerin Iran'a uygulanan ABD yaptirimlarini görmezden geldigini ifade eden Rebii, buna ragmen çesitli alanlarda birçok basarili adimin atildigini kaydetti.

Iran Atom Enerjisi Kurumunun uranyum zenginlestirme çalismalarina deginen Rebii, su ana kadar yüzde 60 oraninda zenginlestirilen uranyum miktarinin yaklasik 6,5 kilograma, yüzde 20 oraninda zenginlestirilen uranyum miktarinin ise 108 kilograma ulastigini aktardi.

Rebii, söz konusu zenginlestirme çalismalarinin Iran Meclisinin öngördügü süreden çok daha hizli gerçeklestirildigini aktardi.

Gelecek aylarda yaptirimlarin kaldirilacagini umduklarini belirten Rebii, cuma günü yapilacak 13. dönem cumhurbaskanligi seçimlerinde halka yogun katilim gösterme çagrisinda bulundu.

- Iran'da onaylanan "nükleer yasa"

Iran, ülkenin önde gelen nükleer bilimcilerinden Muhsin Fahrizade'nin 27 Kasim 2020'de suikast sonucu öldürülmesinin hemen ardindan nükleer çalismalarini hizlandirmisti. Mecliste kabul edilen "Yaptirimlarin Kaldirilmasi ve Iran Ulusunun Çikarlarinin Korunmasi Için Stratejik Eylem Plani" yasasi Iran Atom Enerjisi Kurumuna uranyumu en az yüzde 20 oraninda zenginlestirme yetkisi verdi.

Yasa ayrica, nükleer anlasmanin taraflarinin 21 Subat'a kadar Tahran'in bankacilik iliskilerini ve petrol ihracatini normale döndürecek adimlar atmamasi halinde, Iran'in Nükleer Silahlarin Yayilmasinin Önlenmesi Anlasmasi (NPT) kapsaminda 2016'dan bu yana gönüllü olarak uyguladigi Ek Protokol'den ayrilmasini öngörüyordu.

Uluslararasi Atom Enerjisi Ajansi (UAEA) Baskani Rafael Grossi, Tahran'in nükleer tesislerinde ani denetime izin veren Ek Protokol'den ayrilacagini duyurmasi üzerine karsilikli bir uzlasi saglamak üzere 17 Subat'ta Tahran'i ziyaret etmisti.

Grossi, UAEA'nin yürüttügü temel dogrulama ve izleme faaliyetlerinin sürdürülebilmesi için 22 Subat’ta taraflar arasinda geçici teknik anlasma saglandigini duyurmustu.

Kaynak: AA