Ingiltere Ve Avustralya Arasindaki Ticaret Anlasmasinda Uzlasiya Varildi

Ingiltere Basbakani Boris Johnson ile Avustralya Baskani Scott Morrison’in iki ülke arasinda serbest ticaret anlasmasi imzalanmasi konusunda uzlasiya vardigi bildirildi.

Ingiltere Ve Avustralya Arasindaki Ticaret Anlasmasinda Uzlasiya Varildi
Avrupa Birligi’nden tartismali bir sekilde ayrilan Ingiltere, Brexit’in ardindan ilk genis kapsamli ticaret anlasmasini Avustralya ile imzaliyor. Ingiltere Basbakanlik Ofisi tarafindan yapilan açiklamada, Basbakan Boris Johnson ile Avustralya Basbakani Scott Morisson’in iki ülke arasinda yeni bir ticaret anlasmasinin imzalanmasi konusunda uzlasiya vardigi duyuruldu. Yeni Serbest Ticaret Anlasmasi’nin otomobil, bisküvi ve seramik gibi ürünlerin Avustralya’ya daha ucuza satilacagi ve ülke genelinde 3.5 milyon kisiyi istihdam eden endüstrileri güçlendirecegi anlamina geldigi belirtildi. Ayrica anlasmanin, "Ingiltere’nin Avrupa Birligi’nden ayrilmasindan bu yana sifirdan müzakere edilen ilk ticaret anlasmasi" oldugu vurgulandi.

Ingiltere’nin daha genis bir Asya-Pasifik serbest ticaret anlasmasina katilmasini önemli bir adim olarak gördügünü dile getiren Ingiltere Basbakani Boris Johnson, "Bugün, Birlesik Krallik’in Avustralya ile olan iliskisinde ortak tarihimiz ve ortak degerlerimiz tarafindan desteklenen yeni bir safagi isaret ediliyor. Yeni serbest ticaret anlasmamiz, Ingiliz isletmeleri ve tüketicilerinin yani sira dünyanin diger tarafinda çalisma ve yasama sansi isteyen gençler için harika firsatlar sunuyor" seklinde konustu.

Avustralya Basbakani Scott Morrison ise uzun ugraslar sonucu anlasmaya varildigini belirterek mevkidasi Johnson’a tesekkür etti. Morrison, geçmiste birçok ülke ile benzer anlasmalar yaptiklarini ve bu konuda birçok deneyime sahip olduklarinin altini çizerek iki ülke arasindaki ticarete ivme kazandiracak düzenlemeleri güvence altina almayi basardiklarini ifade etti.

Morrison, “Faaliyet gösterebilecegimiz pazarlari büyütme konusunda tutkuluyuz, kendi üreticilerimiz, tedarikçilerimiz ve hizmetlerimiz için firsatlar sunuyoruz, anlasma olmasa bu firsatlari alamama durumunda kalacagiz” ifadelerini kullandi.

Ingiltere’nin Avrupa Birligi’nden ayrilmasina atifta bulunan Avustralya Basbakani Morrison, “Birlesik Krallik dünya ile ticari iliskilerinde tamamen yeni bir boyuta geçerken, bu yolculuga Avustralya’dan daha iyi bir baslangiç yapilamazdi” dedi.

Kaynak: İHA