Etiyopya, Arap Birligi'nin Sudan Ve Misir'a Verdigi 'Baraj Destegi'ne Tepki Gösterdi

Etiyopya, Arap Birligi'nin Hedasi Baraji anlasmazliginda Sudan ve Misir'a verdigi destegi sert sekilde elestirerek "Arap Birligi'nin barajin doldurulmasina iliskin sartlari dikte etmek için gösterdigi beyhude tesebbüsü kesin sekilde reddediyoruz." açiklamasi yapti.

Etiyopya Disisleri Bakanligindan yapilan açiklamada, bugün Katar'in baskenti Doha'da toplanarak baraj konusundaki yasanan açmazda Sudan ve Misir'in yaninda durdugunu açiklayan Arap Birligi'ne tepki gösterildi.

Açiklamada, Arap Birligi'nin Sudan ve Misir'in temelsiz iddialarina destek olarak yapici bir rol oynama sansini kaçirdigi belirtildi.

Etiyopya'nin asagi havzadaki ülkelerin endiselerini gidermek için her türlü çabayi gösterdigine deginilen açiklamada, Sudan ve Misir'in Afrika Birligi öncülügünde baslatilan görüsmeleri 7 kez bozdugu da ileri sürüldü.

"Arap Birligi'nin barajin doldurulmasina iliskin sartlari dikte etmek için gösterdigi beyhude tesebbüsü kesin sekilde reddediyoruz." ifadeleri kullanilan açiklamada, Arap Birligi'nin bölgesel bir örgüt olarak sadece taraflari çözüme tesvik edebilecegi vurgulandi.

- "Hedasi Baraji bir Afrika meselesidir"

Açiklamada, Misir ve Sudan'in konuyu bir "Arap meselesi" haline getirmesinin hayal kirikligina yol açtigi kaydedilerek "Hedasi Baraji, Afrika çözümüne ihtiyaç duyan bir Afrika meselesidir." ifadesine yer verildi.

Arap Disisleri Bakanlari Olaganüstü Toplantisi, Etiyopya, Sudan ve Misir arasindaki Hedasi Baraji krizini görüsmek üzere bugün Katar'in baskenti Doha'da gerçeklestirilmisti.

Toplantida, Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi'ne, Hedasi Baraji'ni görüsmek üzere toplanma çagrisi yapilmisti.

- Hedasi Baraji anlasmazligi

Hedasi Baraji, Sudan-Etiyopya sinirina yakin bir bölgede, Nil Nehri'ni yüzde 85 besleyen Mavi Nil Nehri kolu üzerinde yapilmasi nedeniyle büyük önem tasiyor.

Elektrik ihtiyacinin yüzde 90'ini hidroelektrik santrallerinden saglayan Etiyopya, Afrika'nin en büyügü olacak Hedasi Baraji ile enerji açigini kapatmayi ve elektrik satmayi amaçliyor.

Addis Ababa yönetimi, Misir ve Sudan ile bir anlasmaya varmamasina ragmen barajin doldurulmasinda israr ederken Kahire ve Hartum yönetimleri, Nil suyunun paydas ülke basina düsen yillik paylarinin etkilenmemesi için öncelikle üçlü anlasmaya varilmasi gerektigini vurguluyor.

Misir, Etiyopya ve Sudan arasindaki müzakerelerden anlasmazliklar nedeniyle 10 yildir sonuç alinamiyor.

Kaynak: AA