Çekya, Polonya'ya Günlük 5 Milyon Avro Ceza Kesilmesini Istedi

Çekya, Polonya’yi Avrupa Adalet Divani (AAD) kararina ragmen Turow madeni faaliyetlerini durdurmadigi gerekçesiyle yeniden AAD’ye sikayet ederek, sikayet dilekçesinde Polonya’ya madeni islettigi her gün için 5 milyon avro ceza kesilmesini istedi.

Çekya, Polonya’yi Turow kentinde islettigi maden ocaginin Çekya topraklarindaki yeralti su seviyesini düsürdügü ve havasini kirlettigi gerekçesiyle Mart ayinda Avrupa Birligi’nin (AB) en yüksek mahkemesi Avrupa Adalet Divani’na (AAD) sikayet etmisti. Geçtigimiz ay konuyu görüsen AAD, Çekya’nin iddialarini makul bularak, dosya esastan görüsülünceye kadar Polonya’nin Turow linyit madenindeki faaliyetlerini derhal askiya almasina hükmetmisti.

ADD’nin kararinin ardindan iki ülke arasinda ortak yolun bulunmasi hususunda Polonya Basbakani Mateusz Morawiecki bugün yayinladigi bir kararnamede, Çekya ile müzakere yürütmeleri için Polonya Disisleri Bakani, Avrupa Birligi Bakani, Iklim Bakani ve Hazine Bakani’ni görevlendirdigini duyurdu. Fakat kararnamenin yayinlandigi saatlerde Çekya ise, AAD’nin "maden faaliyetleri derhal askiya alinsin" kararini uygulamadigi gerekçesiyle Polonya’yi yeniden AAD’ye sikayet etti. Çekya, ADD’ye sundugu sikayet dilekçesinde Polonya’ya madeni islettigi her gün için 5 milyon avro ceza kesilmesini talep etti. AAD’nin ise Çekya’nin basvurusunu kisa süre içerisinde gündemine almasi bekleniyor.

Öte yandan AAD tarafindan alinan kararinin ardindan Basbakan Morawiecki yaptigi açiklamalarda, Avrupali kurumlarin hiçbir kararinin Polonya vatandaslarinin güvenligini tehlikeye atamayacagini ifade ederek, söz konusu karari uygulamayacaklarini kaydetmisti. Ayrica Morawiecki, ülkedeki elektrik üretiminin yüzde 8’inin Turow madeninden çikarilan linyitle elde edildiginin altini çizerek, Çekya ile orta yol bulabileceklerini de belirtmisti.
Kaynak: İHA