Arap Disisleri Bakanlari, Hedasi Baraji Anlasmazligini Görüsmek Üzere Toplandi

Misir Disisleri Bakani Samih Sukri: 'Etiyopya'nin anlasma saglanmadan Hedasi Baraji'ni ikinci kez doldurma israri, uluslararasi hukuk kurallarina aykiri'.

Arap Disisleri Bakanlari Olaganüstü Toplantisi, Etiyopya, Sudan ve Misir arasindaki Hedasi Baraji krizini görüsmek üzere Katar'in baskenti Doha'da basladi.

Katar medyasinda yer alan haberlere göre, Misir ve Sudan'in talebi üzerine gerçeklesen toplantinin açilisini Katar Disisleri Bakani Muhammed bin Abdurrahman Al Sani yapti.

Al Sani'nin ardindan toplantida konusan Misir Disisleri Bakani Samih Sukri, "Etiyopya'nin anlasma saglanmadan Hedasi Baraji'ni ikinci kez doldurma israri, uluslararasi hukuk kurallarina aykiri." dedi.

Sukri, Misir'in, üç ülkenin de çikarlarina uygun, baglayici hukuki bir anlasmaya varmak için samimi bir iradeyle çaba sarf ettigini dile getirdi.

Misirli Bakan, toplantida ülkesinin bu yöndeki çabalari hakkinda bilgi verdi.

- Hedasi Baraji anlasmazligi

Hedasi Baraji, Sudan-Etiyopya sinirina yakin bir bölgede, Nil Nehri'ni yüzde 85 besleyen Mavi Nil Nehri kolu üzerinde yapilmasi nedeniyle büyük önem tasiyor.

Elektrik ihtiyacinin yüzde 90'ini hidroelektrik santrallerinden saglayan Etiyopya, Afrika'nin en büyügü olacak Hedasi Baraji ile enerji açigini kapatmayi ve elektrik satmayi amaçliyor.

Addis Ababa yönetimi, Misir ve Sudan ile bir anlasmaya varmamasina ragmen barajin doldurulmasinda israr ederken Kahire ve Hartum yönetimleri, Nil suyunun paydas ülke basina düsen yillik paylarinin etkilenmemesi için öncelikle üçlü anlasmaya varilmasi gerektigini vurguluyor.

Misir, Etiyopya ve Sudan arasindaki müzakerelerden anlasmazliklar nedeniyle 10 yildir sonuç alinamiyor.
Kaynak: AA