Amerikan Basini Biden-Putin Zirvesinden 'Çözüm' Beklemiyor

ABD Baskani Joe Biden ve Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin yarin görüsmeye hazirlanirken, Amerikan basininda bu zirvenin bir çözüm üretmeyecegi görüsleri öne çikiyor.

Biden'in 20 Ocak'ta göreve gelmesinden kisa süre sonra Putin'i "katil" olarak nitelendirmesinin ardindan gerilen ülke iliskileri yarin Isviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenecek zirvede masaya yatirilacak.

Amerikan basininda yayimlanan haberler ve makalelerde ise söz konusu zirvenin herhangi bir çözüm üretmeyecegi, iki ülke arasindaki sorunlarin göründügünden daha büyük oldugu yaziliyor.

Washington Post gazetesinde yayimlanan bir haberde, Biden'in bu zirvede Putin'i siber saldirilar, insan haklari ve seçimlere müdahale gibi birçok konuda zorlayacagi ancak Putin'in bu suçlamalari kabul etmeyecegi, böylece de zirvenin çikmaza girecegi analizine yer verildi.

Biden yönetiminin Rusya ile "istikrarli bir iliski" talebinin hatirlatildigi haberde, Putin'in var olan sorunlari kabul etmeyerek sorunlari çözümsüz birakacagi kaydedildi.

- "Biden ve Putin'in sorunlari, Biden ve Putin'den büyük"

New York Times'ta "Serge Schmemann" imzasiyla, "Biden ve Putin'in sorunlari, Biden ve Putin'den büyük" basligiyla bir makale yayimlandi.

Makalede, Rusya ile ABD arasindaki Suriye, Ukrayna, siber saldirilar gibi birçok soruna ragmen, diplomasi yolunun seçilmesinin iyiye isaret oldugu ancak zirveden bir ortak açiklama beklenmemesi gerektigi ifade edildi.

ABD'nin bir diger önemli gazetelerinden Wall Street Journal'da zirveye iliskin yayimlanan makalede ise ABD-Rusya iliskilerinin Soguk Savas sonrasindan bu yana ilk kez bu kadar düsük bir seviyede oldugu vurgulandi.

Haberde, her iki liderin de güç gösterisinde bulunmak istediginin, dolayisiyla da söz konusu zirveden bir çözüm çikmayacaginin alti çizildi.

Kaynak: AA