Stoltenberg Açiklamasi 'NATO Degisikliklere Adapte Oldukça Tarihin En Basarili Ittifaki Olarak Kalacak'

'ABD Baskani Joe Biden’in NATO’ya güçlü ve kisisel bagliligini görmek harikaydi. NATO’yu çok iyi biliyor ve Kuzey Amerika ile Avrupa’nin NATO’da beraber çalismasi fikrine inaniyor'

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO Zirvesi'nde verilecek en büyük mesajin "Ittifak'in degisikliklere adapte oldugu sürece tarihin en basarili ortakligi olarak kalacagi" oldugunu söyledi.

Stoltenberg, Belçika'nin baskenti Brüksel'de ögleden sonra düzenlenecek NATO Zirvesi marjinda gerçeklestirilen Brüksel Forum'un açilisinda konustu.

ABD'deki yönetim degisikliginin NATO'ya etkisini degerlendiren Stoltenberg, "ABD Baskani Joe Biden’in NATO’ya güçlü ve kisisel bagliligini görmek harikaydi. NATO’yu çok iyi biliyor ve Kuzey Amerika ile Avrupa’nin NATO’da beraber çalismasi fikrine inaniyor." dedi.

Stoltenberg, NATO’nun Afganistan’dan güçlerini çekmesiyle ilgili, "ülkede kalmanin büyük riskler barindirdigini" belirterek geride Afganistan’da iyi egitilmis ve donatilmis güvenlik güçleri biraktiklarina isaret etti.

Bu noktada müttefiklerin ortak bütçeye katkilarini artirmalari gerektigine dikkati çeken Stoltenberg, daha fazla yerel gücü egiterek komsu bölgelerde istikrari saglamanin NATO’nun 2030 hedefleri arasinda yer aldigini vurguladi.

"Bugün burada gelecek için istekli bir gündem üzerine anlasmak için bulunuyoruz." diye konusan Stoltenberg, söyle devam etti:

"NATO’nun 2030 gündemi, kolektif güvenligimizi pekistirmek, mukavemetimizi güçlendirmek, teknolojik esigimizi keskinlestirmekle ilgilidir. NATO ilk defa iklim degisikligini güvenligimiz için önemli bir konu olarak kabul edecek. Gündemimizdeki ana mesaj, NATO’nun degisikliklere adapte oldugu sürece tarihin en basarili ittifaki olarak kalacak olmasidir."

Rusya’dan yönelen tehdide karsi bu ülke ile diyalog içinde olunmasi gerektiginin altini çizen Stoltenberg, ABD Baskani Biden’in Rus mevkidasi Vladimir Putin ile 16 Haziran’da bu çerçevede bir araya gelecegini animsatti.
Kaynak: AA