Mus'ta Berivanlar Her Gün At Sirtinda 8 Kilometre Yol Gidiyor

Varto ilçesinde berivanlar, her gün at sirtinda 8 kilometre yol giderek koyunlarin bulundugu yaylalarda sagim yapiyor.

Ilçeye bagli Hamurpet Gölü yakinindaki 150 haneli Karaköy'de yasayan berivanlar, günün ilk isiklariyla hayvanlarinin otlatildigi yaylalara gidiyor.

At sirtinda engebeli arazileri ve dik yamaçlari asan berivanlar, yayladaki koyun ve keçileri sagdiktan sonra elde ettikleri sütü atlarina yükleyip köye dönüyor.

Berivanlar, sagdiklari sütten yaptiklari peynir, tereyagi ve yogurdu satarak aile bütçelerine katki sagliyor.

Kadinlardan Aydan Bingöl, her gün at sirtinda 8 kilometre giderek hayvanlarin otlatildigi yaylaya ulastiklarini söyledi.

Tek geçim kaynaklarinin hayvancilik oldugunu belirten Bingöl, "Hayat sartlari zor, çocuklarimiz okula gidiyor. Kadinlar olarak aile bütçesine katki sunmak için tüm zorluklara katlaniyoruz. Yaz boyunca kis için hazirlik yapiyoruz. 30 yildir ilkbahardan havalar soguyuncaya kadar yaylaya gidip geliyoruz. Kis mevsiminde ahirlarda hayvanlarin bakimini yapiyoruz." diye konustu.

Sabriye Tekin ise "Koyunlardan yaklasik 30 kilogram süt aliyorum. Isimiz bitince kadinlarla oturup çay içiyoruz, sohbet ediyoruz. Daha sonra ata binerek köyümüze dönüyoruz. Hayvancilik zor ama geçimimizi böyle saglayabiliyoruz." dedi.

Kaynak: AA