Mali'de Terör Saldirilari Açiklamasi 2 Ölü, 8 Yarali

Mali'nin kuzeyinde düzenlenen 2 ayri saldirida 2 asker yasamini yitirdi, 8 baris gücü askeri yaralandi.

Yerel basinda çikan haberlerde, cumartesi gece kuzeydeki Gao kentine 60 kilometre mesafedeki kontrol noktasina düzenlenen silahli saldirida 2 askerin yasamini yitirdigi belirtildi.

Ertesi gün de ülkenin iç kesimlerinde yer alan Douentza bölgesinin dogusunda Birlesmis Milletler (BM) Mali Çok Boyutlu Entegre Istikrar Misyonu (MINUSMA) bünyesinde görev yapan askerleri tasiyan aracin mayina çarpmasi sonucu 5'i agir 8 asker yaralandi.

- Mali'nin kuzeyindeki terör sorunu

Mali'nin kuzeyindeki Timbuktu, Gao ve Kidal gibi sehirleri kapsayan ve Tuareglerin "Azavad" adini verdigi bölgedeki siddet olaylarini sonlandirmak için Cezayir'in ara buluculugunda 2015'te Tuareglerden olusan ayrilikçi Azavad Hareketleri Koordinasyonu ile "Cezayir Baris ve Uzlasi Anlasmasi" imzalanmisti.

Anlasmanin üzerinden 5 yili askin süre geçse de ülkenin kuzeyinde hala Magrip El Kaidesi ve DEAS'a bagli örgütlerin etkileri ve saldirilari devam ediyor.

Bölgede baris ortaminin saglanmasi için ABD'nin Taliban'la masaya oturdugu gibi Mali'nin de Magrip El Kaidesi'ne bagli Nusret El Islam vel Muslimin örgütünün liderligini yürüten Iyad Aggali ve Masina Kurtulus Cephesi lideri Emadu Kufa ile masaya oturmasi gerektigi uzun süredir tartisiliyor.

Hem Temmuz 2020'de devrilen eski Cumhurbaskani Ibrahim Boubacar Keita hem sonrasinda kurulan geçis hükümetinin cumhurbaskani Bah N'daw hem de 24 Mayis'taki darbeyle basa gelen Assimi Goita da bu öneriye sicak bakiyor.

Bu diyalog çagrisina, Mali'nin de yer aldigi Sahel bölgesinde 2013'ten bu yana askeri operasyonlar yürüten Fransa ise siddetle karsi çikiyor.

Kaynak: AA