Malezya'nin Baskentinde Agustosa Kadar Kovid-19 Bagisikligi Saglanmasi Planlaniyor

Malezya'da hükümet, agustos ayina kadar baskent Kuala Lumpur ve idari baskent Putrajaya'da yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karsi tam bagisiklik saglanacagini açikladi.

Ulusal haber ajansi Bernama'ya konusan Malezya Basbakani Muhyiddin Yasin, ilgili bakanliklarla beraber hazirladiklari Kovid-19'dan çikis stratejisinin taslagini açikladi.

Tam karantinanin baslamasindan bu yana Kovid-19 vaka artislarindaki düsüsü degerlendiren Muhyiddin, "Elimizdeki verilere göre ciddi bir düsüs var fakat bunu kutlamak için henüz erken. Bu süreçte vakalari daha da asagi indirmeye çalisacagiz." dedi.

Muhyiddin, simdiye kadar 4 milyonun üzerinde kisinin birinci ve ikinci doz asilarini yaptirdigina dikkati çekerek, "Asi basvurulari için temmuzu son tarih olarak belirlemeyi düsünüyoruz. Bu yüzden basvuru yaptirmayan varsa hemen yapmali." seklinde konustu.

Ülkede nüfusun yüzde 13'üne Kovid-19 bagisikligi kazandirildigini açiklayan Muhyiddin, "Yeni açilan asi merkezleri sayesinde Kuala Lumpur ve Putrajaya'da sürü bagisikligini planlanan tarihten önce, yani agustosta saglayacagiz." ifadelerini kullandi.

Muhyiddin, vatandaslarin asi merkezlerine ulasamadigi kirsal bölgeler için mobil asi merkezleri çalismalarinin da basladiginin altini çizdi ve bazi sehirlerde pilot uygulamalarin basarili sonuçlar verdigini kaydetti.

Malezya hükümeti, 1 Haziran'da baslayan ve bugün bitmesi planlanan tam karantinanin süresini 28 Haziran'a kadar uzatmisti.

Simdiye kadar 657 bin 508 kisinin Kovid-19 testinin pozitif çiktigi Malezya'da virüs kaynakli can kayiplari 3 bin 908'e ulasti.

Ülkede 73 bin 324 kisi aktif Kovid-19 tedavisi görürken, 917 kisi de yogun bakimda tutuluyor.

Kaynak: AA