Kekigin Baskentini Kurakliktan Etkilendi, Rekolte Yüzde 50 Azaldi

Denizli’de kekigin baskenti Pamukkale Ilçesine bagli Gözler Mahallesi de kurakliktan etkilendi. Geçen yil 18-20 bin ton kekik üretiminin yapildigi mahallede kuraklik nedeniyle tarladaki kekigin boyu bir karisi geçmedi. Yaklasik yüzde 50 rekolte kaybi bekleniyor.

Kekigin Baskentini Kurakliktan Etkilendi, Rekolte Yüzde 50 Azaldi


Türkiye kekik üretiminin yüzde 89’unun karsilandigi Denizli’nin Pamukkale ilçesine bagli Gözler Mahallesi’ de kurakliktan etkilendi. Gözler mahallesi ve çevre mahallelerde yaklasik 180 bin dekar alanda hasadi yapilan kekigin boyu kuraklik nedeniyle uzamadi. Geçen yil dize kadar çikan kekigin boyu bu yil bir karis kaldi. Geçen yil 18-20 bin ton kekigin hasat edildigi bölgede bu yil rekoltenin yüzde 50 düsmesi bekleniyor.

Kekik hasadinin yaklasik bir ay sonra baslayacagini, yagmurun yagmasini sabirsizlikla beklediklerini anlatan kekik üreticisi Hüseyin Akkaya, az olun kekigin bu yil fiyatinin da yüksek olmasini beklediklerini söyledi.

Akkaya, “Denizli’nin Pamukkale ilçesi Gözler Mahallesindeyiz. 1994 yilinda kekigin ilk üretildigi yerdeyiz. Su anda Denizli ve civarinda 180 bin dekar kekik tarlasi var. Bundan da yilda 18-20 bin ton kekik üretiliyor. Bugüne kadar bu yil ki gibi hiç bir zaman kuraklik olmadi. Geçen yil diz boyuna gelen kekiklerimiz bu yil bir karis. Geçen yil 10 il 12 TL arasinda sattik, bu yil kekik az oldugu için 14- 15 TL’den asagiya olacagini sanmiyorum. Kekigimiz bin bir türlü derde deva. Katma degeri yüksek bir ürün” dedi
Kaynak: İHA