Ingiltere Basbakani Johnson Açiklamasi 'Kimse Çin'le Yeni Bir Soguk Savas Istemiyor'

Ingiltere Basbakani Boris Johnson, NATO'ya atifta bulunarak, "Bugün masanin etrafindaki hiç kimsenin Çin'le yeni bir soguk savasa girmek istedigini düsünmüyorum." dedi.

Johnson, NATO Zirvesi kapsaminda Belçika'nin baskenti Brüksel'de yaptigi açiklamada, Dogu Asya ulusunun NATO için "yeni bir stratejik düsünce" haline geldigini ancak ayni zamanda katilim için firsatlar olacagini belirtti.

Boris Johnson, "Bugün masanin etrafindaki hiç kimsenin Çin'le yeni bir soguk savasa girmek istedigini düsünmüyorum." dedi.

Rusya'yla iliskiler hakkinda da degerlendirmelerde bulunan Johnson, iliskilerin geliseceginden her zaman umutlu oldugunu ancak simdiye kadar Ingiltere açisindan oldukça hayal kirikligi yarattigini söyledi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de zirve için NATO karargahina gelisinde yaptigi açiklamada, "Çin ile firsatlar var. Çin ile iklim degisikligi ve silahlarin kontrolü konusunda çalismaliyiz ancak Çin'in askeri güçlenmesi, artan etkisi ve zorlayici tavirlari da güvenligimiz bakimindan bazi sinamalari ortaya koyuyor. Bunlara Ittifak olarak birlikte egilmeliyiz." ifadelerini kullanmisti.

Kaynak: AA