Düsük Elektrik Faturasi Günes Enerjisiyle Mümkün

Dövizdeki tirmanisa bagli olarak yükselen enerji fiyatlarinin günes enerjisi santralleri ile düsürülmesinin mümkün oldugunu belirten TEK Enerji Yönetim Kurulu Baskani Ibrahim Sahintas, “Tasarruf ederken çevreyi korumak çok kolay” dedi.

Düsük Elektrik Faturasi Günes Enerjisiyle Mümkün
Elektrik ve dogalgaz fiyatlarinda dövizdeki yükselis nedeniyle artisa gidilmesi, yenilenebilir enerji yatirimlarinin maliyeti düsürme özelligini bir kez daha gündeme getirdi. TEK Enerji Yönetim Kurulu Baskani Ibrahim Sahintas, “Yükselisi devam eden döviz kurlari, enerji maliyetlerine de yansiyarak yüksek faturalara sebep oluyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarini kullanarak hem çevre sorunlarinin önüne geçmek, hem de tasarruf etmek mümkün” açiklamasini yapti.

‘Müsilaj gibi zararlari engelleyebiliriz’

Döviz kuruna bagli olarak her geçen gün zamlanan enerji tarifelerinin, sanayi kuruluslari ve konutlarda yenilenebilir enerji kullanimi ihtiyacini ortaya çikardigini kaydeden TEK Enerji Yönetim Kurulu Baskani Ibrahim Sahintas, “Dogaya zarar vermemek, hepimizin öncelikli hedefi olmali. Fosil ve nükleer yakitlardan enerji elde etmeye çalisirken dünyamiza geri dönülmez zararlar veriyoruz. Bugün denizlerimizde ortaya çikan müsilaj (deniz salyasi) sorunu da esasinda çevremize verdigimiz büyük hasarin yansimasi. Üstelik her geçen gün artan enerji maliyetleri, üretici için çok ciddi külfetleri beraberinde getiriyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarinin önemini kavramali, çevreye zarar vermeden bütçe dostu uygulamalardan yararlanarak enerji üretmeliyiz” dedi.

KDV muafiyetleri sunuluyor

Türkiye’nin yenilenebilir enerji konusunda kalici hamleler yaptigini da vurgulayan Sahintas, “Yenilenebilir enerji kaynagi kullanim oranini 2020’de yüzde 49’a yükselten ülkemiz, günesten enerji üretme kapasitesinde dünyanin en sansli ülkelerinden biri. 1 Haziran’da yürürlüge giren ‘Yesil Tarife’ ile de yeni bir dönem basladi.

Tüm dünyada oldugu gibi ülkemizde de devletin ve özel sektörün bu anlamdaki yatirim ve çalismalari ile günes enerjisi santrallerine ilgi her geçen gün artiyor. Devletin enerji açigini kapatmak üzere günes enerjisinden faydalanilmasi için üretilen fazla enerjiyi enerji dagitimi yaptigi fiyat üzerinden geri alma uygulamasi, KDV muafiyetleri gibi tesvikler sayesinde hane ya da isyerleri çatilarina kurulan günes enerjisi sistemleri, 5 yil içerisinde kendini amorti ediyor. Emin adimlar attigimiz bu yolda dünyada yenilenebilir enerji kullanim lideri olma sansimiz var” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA