AK Parti Genel Baskanvekili Kurtulmus'tan Yeni Anayasa Açiklamasi

AK Parti Genel Baskanvekili Prof. Dr. Numan Kurtulmus, Türkiye’nin sivil, kapsayici yeni bir anayasa ihtiyacinin kaçinilmaz oldugunu ifade ederek, bunun için çalismalari son noktaya getirdiklerini söyledi.

AK Parti Genel Baskanvekili Kurtulmus'tan Yeni Anayasa Açiklamasi
Çesitli temaslarda bulunmak üzere Tekirdag’a gelen AK Parti Genel Baskanvekili Prof. Dr. Numan Kurtulmus, yeni anayasa ve yapilacak olan NATO zirvesiyle ilgili konustu.

Kurtulmus, “Simdi Türkiye’nin sivil, yeni, demokrat, kapsayici bir anayasa ihtiyaci kaçinilmaz bir sekilde ortadadir. Bunun için çalismalarimizi son noktaya getiriyoruz. Simdiye kadar anayasalar maalesef hep darbelerden sonra ve zihniyetleriyle olusturulmustur. Anayasalar yapilmamis, yazilmistir. Darbeciler bazi hocalara emretmisler, onlar bir odaya çekilmisler, anayasa metinlerini ortaya çikarmislar. Simdi de diyoruz ki Türkiye’nin yeni sivil bir anayasaya ihtiyacimiz var. Bu anayasa kapsayici olmak zorundadir. Mevcut anayasanin üstünde de aynen 61 Anayasasi’nda oldugu gibi kan izi vardir. Darbelerin izi vardir. Bundan kurtulmak lazim. Yani AK Parti’nin, baska bir partinin anayasasi olmaz. CHP’nin anayasasi olmaz, MHP’nin anayasasi olmaz. Partilerin anayasa teklifleri olur, milletlerin anayasasi olur” diye konustu

Kurtulmus, “Türkiye, kendisine durmasi gereken yer söylenip, orada tek ayak üzerinde durmasi gereken bir ülke degildir. Türkiye artik sahada da, masada da var olan, küresel barisi temin etmek anlaminda, egemen ve esit ülke olarak herkesle müzakere etmeye hazir olan bir ülkedir. Türkiye bölgede ve dünyada oyun kurucu bir noktaya gelmistir. Bu çerçevede Sayin Cumhurbaskanimizin NATO Liderler Zirvesi’nde yapacagi görüsmelerde ortaya koyacagi görüsleri, Türkiye’nin bundan sonraki dis politika kurgusunda çok önemli oldugunun altini çizmek isterim. Bu anlamda hem Türkiye’nin bundan sonraki yerinde bölgesel güç ve küresel aktör olmasi tezleri diger muhataplarimiza da anlatilacak. Dünyada barisin saglanmasi konusunda da temel fikirleri anlatilacak. Cumhurbaskanimizin ’Dünya besten büyüktür’ diye israrla söyledigi adalete, hakkaniyete, barisa dayali bir uluslararasi sistemin kurulma ihtiyacini NATO Liderler Zirvesi dolayisiyla Sayin Cumhurbaskanimiz gündeme getirecektir. Türkiye ile NATO’nun çok eski ortakligi var. Türkiye bu ortakligin en önemli ülkelerinden biridir. Türkiye yillar içerisinde çok büyük külfetler çekmis bir ülkedir. Barisi saglama misyonlarinda Somali’den Afganistan’a kadar NATO’nun yükünü çekmis bir ülkedir. NATO’da diger bütün ülkeler kadar Türkiye’nin ciddi bir yeri vardir, Türkiyesiz bir NATO’nun düsünülmesi mümkün degildir” dedi.

Kaynak: İHA