ÜRETIMDEN IHRACATA TARIM - Köyünde Hem Kanserle Savasini Kazandi Hem De Üretici Oldu

Tekirdag'da yasamini sürdürürken ikinci kez yakalandigi tiroid kanseri nedeniyle doktorlarin tavsiyesi üzerine sehir hayatindan uzaklasarak Erzurum'daki baba ocagina dönen 3 çocuk annesi 41 yasindaki Gülcan Ocak, köydeki arazisinde sebze ve meyve üretip, satin aldigi 15 büyükbas hayvan, çok sayida tavuk ve 5 ari kovaniyla organik ürün elde ediyor Girisimci Ocak: 'Hayvanlardan elde ettigimiz sütle, tereyagi, peynir ve taze lor yapiyoruz. Yeni basladik ve kendimizi gelistirmeye devam ediyoruz. Bunlarin ticaretini yapmaya çalisiyorum. Ahirimi büyütmeyi, içindeki hayvan sayisini artirmayi düsünüyorum'

ISMAIL HAKKI DEMIR - Sehir hayatinin kalabalik ve gürültüsünden uzaklasip ailesiyle Erzurum'daki köyüne yerleserek organik ürünler üretmeye baslayan Gülcan Ocak, ikinci kez yakalandigi kanseri yendigi baba ocaginda, hem saglikli besleniyor hem de ihtiyaç fazlasi ürünleri satarak gelir elde ediyor.

Tekirdag'da yasayan 3 çocuk annesi 41 yasindaki Gülcan Ocak, 1998'de yendigi tiroid kanserine tekrar yakalaninca doktorlarin tavsiyesi üzerine sehir hayatindan uzaklasarak dogal yasam için bir süre önce ailesiyle Erzurum'un Pazaryolu ilçesine bagli Kiliççi Mahallesi'ndeki baba ocagina döndü.

Ocak, burada kendi imkanlariyla tarim ve hayvancilik yapmaya basladi. Köydeki arazisini sebze ve meyve yetistirerek degerlendiren Ocak, 15 büyükbas hayvan, çok sayida tavuk ve 5 ari kovaniyla organik üretime yöneldi.

Tarim ve Orman Il Müdürlügünden tohum ve süt sagim makinesi destegi alan Ocak, ürettigi süt ürünleri, yumurta, bal ile sebze ve meyvelerden bir kismini ailesiyle tüketiyor, ihtiyaç fazlasi ürünleri ise ilçedeki esnafa satarak kazanç elde ediyor.

- Hem kanseri yendi hem de girisimci oldu

Gördügü tedavi ve organik beslenmeyle kanseri tekrar yenen Gülcan Ocak, AA muhabirine, bir yil önce geldigi köyünde kanseri atlatip girisimci olmanin mutlulugunu yasadigini söyledi.

Köyünde huzur buldugunu ifade eden Ocak, söyle konustu:

"Fasulye ekimi yapiyoruz, bal üretiyoruz. Hayvan alimi yaptik. Hayvanlardan elde ettigimiz sütle, tereyagi, peynir ve taze lor yapiyoruz. Yeni basladik ve kendimizi gelistirmeye devam ediyoruz. Bunlarin ticaretini yapmaya çalisiyorum. Ahirimi büyütmeyi, içindeki hayvan sayisini artirmayi düsünüyorum. Karpuzdan salataliga kadar her seyimi kendim üretip dogal olarak ilaçsiz yemek istiyorum. Her seyimi organik yapmak istiyorum. Bir yandan da ailecek insaat, bahçe ve hayvan islerimizle ugrasiyoruz."

Ocak, artik ilaçlarini kullanmadigini, tarim ve hayvancilikla ugrastigini belirterek, köyde bulunmanin sagligina iyi geldigini anlatti.

- "Destek olmaya devam edecegiz"

Tarim ve Orman Il Müdürü Osman Akar da geçirdigi kanser hastaligi ve salginin baslamasiyla Tekirdag'dan baba ocagina kesin dönüs yapan Gülcan Ocak'in her zaman yaninda olduklarini belirtti.

Ailenin köylerinde kendi imkanlariyla tarim ve hayvancilikla ugrastigini anlatan Akar, "Biz de bu sürece katki sunmak ve girisimcimizin yaninda olmak istedik. Ailemiz hayvansal ve bitkisel üretimde bulunuyor. Kendilerine ilk etapta tohum desteginde bulunarak gelir getirici bir çözüm üretmeye çalistik. Üretimi destekleme adina, hayvanlarini sagarken kullanmak üzere sagim makinemizi de hediye ettik." dedi.

Akar, aileye ilerleyen süreçte hem bireysel hayvancilik destekleri hem de insaatla ve isletmeyle ilgili de desteklerin olacagini belirterek, bu sekilde üretimde bulunan girisimcilerin her zaman yaninda olmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA