'Spor Yaparken Kan Basincinin Artmasi Ani Kalp Durmasina Neden Olabilir' Uyarisi

Kalp ve Damar Cerrahi Prof. Dr. Ahmet Tulga Ulus, spor yaparken kan basincinin artmasinin, daha fazla kan pompalanmasinin, kalbinde o güne kadar hiçbir sorunu olmayan insanlarda bile ani kalp durmasina neden olabilecegini bildirdi.

Ulus, yaptigi açiklamada, EURO 2020 B Grubu'ndaki Danimarka-Finlandiya maçinda Christian Eriksen'in kalp krizi geçirdigini hatirlatti.

Kalp krizinin genç insanlarda ve sporcularda daha tehlikeli sonuçlar dogurduguna dikkati çeken Ulus, yaslilarda ana damar tikaninca yan damarlarin devreye girdigini ancak gençlerde yan damarlar gelisimini tamamlamadigi için kalp krizinin öldürdügünü vurguladi.

Egzersiz sirasinda vücudun toplam oksijen ihtiyacinin dinlenme durumundakinin 12 katina çiktigini, bu talebi, dakikada pompaladigi kani 42 litreye kadar artirabilen kalbin karsiladigini ifade eden Ulus, "Spor yaparken kan basincinin artmasi, daha fazla kan pompalanmasi, kalbinde o güne kadar hiçbir sorunu olmayan insanlarda bile ani kalp durmasina neden olabilir." bilgisini paylasti.

Yasi 35'in üzerindeki sporcularda en sik görülen ölümlerin kalbi besleyen damarlardan, koroner arter hastaliklarindan kaynaklandigina isaret eden Ulus, koroner rahatsizliklarin tüm dünyada birinci sirada yer alan bir ölüm nedeni oldugunu kaydetti.

Ulus, kalp krizi geçiren kisiye dogru teknikle yapilan kalp masajinin hayat kurtaracagini vurguladi.

Kaynak: AA