KKTC'de 322 Kilometrelik Köy Yolu Türkiye'nin Destegiyle Yenileniyor

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti'ndeki (KKTC) 322 kilometrelik köy yolu, Türkiye'nin destegiyle yenileniyor.

Türkiye'nin Lefkosa Büyükelçiligi Kalkinma ve Ekonomik Isbirligi Ofisinden (KEI) yapilan yazili açiklamaya göre, Türkiye'nin finansal destegiyle Türkiye Cumhuriyeti Karayollari Genel Müdürlügünce yürütülen ve KEI'nin koordine ettigi projeyle KKTC'deki 322 kilometre köy yolu yenileniyor.

Projeyle köy yollarinin güvenligi ve kalitesi artirilarak konforlu hale getirilecek.

Türkiye ile KKTC hükümetleri arasinda imzalanan Iktisadi ve Mali Isbirligi Anlasmasi uyarinca köy yollarinin bakim, onarim ve yenilenme çalismalarina baslanmasi dolayisiyla KKTC Basbakani Ersan Saner, Türkiye’nin Lefkosa Büyükelçisi Ali Murat Basçeri, KKTC Tarim ve Dogal Kaynaklar Bakani Nazim Çavusoglu, Köy Yollari Projesi Dogu Kisminin Ziyamet-Dipkarpaz ana yolunun Kaleburnu girisinden baslayan çalismalari 9 Haziran'da yerinde incelemisti.

Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay'in 11 Subat'ta KKTC’yi ziyaretinde Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu ile KKTC Bayindirlik ve Ulastirma Bakani Ünal Üstel arasinda Türkiye Cumhuriyeti Ulastirma ve Altyapi Bakanligi ile KKTC Bayindirlik ve Ulastirma Bakanligi Arasinda Karayolu Master Plani 2021-2022 Uygulama Protokolü imzalanmisti.

- Kirsal bölgeler arasi ulasim altyapisi gelistiriliyor

Protokol uyarinca KKTC'de kirsal bölgeler arasi ulasim altyapisinin gelistirilmesi için Türkiye'nin katkilariyla toplamda 322 kilometrelik kara yolunun bakim, onarim ve yenilenmesi öngörülüyor.

Özellikle Dipkarpaz ve Güney Mesarya bölgelerindeki yollar basta olmak üzere gelecek iki yilda 26 ayri projeyle birçok bölgede köyler arasi yollarin bakim onarimi ile yenilenmesi yapilacak, bu sayede KKTC'deki kirsal kesim kaliteli ulasim altyapisina kavusacak.

- Bakim, onarim ve yenilemesi yapilacak köy yollari

Protokole göre, öncelikli olarak Karpaz Yarimadasi'nda Ziyamet’ten Kaleburnu'na, oradan Dipkarpaz’a uzanan güney hatti ve Dipkarpaz-Manastir Yolu yenilenecek.

Kapraz'da yenilenecek yollar arasinda Kaleburnu-Sipahi, Ardahan-İçellik ve Topçuköy-Altinova da bulunuyor.

Güney Mesarya'da Ercan Havalimani ile Güvercinlik arasinda kalan bölgede birçok yol yeniden yapilacak. Bu kapsamda Ercan Havalimani-Gaziköy-Pasaköy-Vadili-Akdogan, Gaziköy-Dilekkaya-Yigitler, Vadili-Inönü-Inönü Kavsagi baglantisi, Türkmenköy-Dörtyol Kavsagi ve Çayönü-Güvercinlik yollari yenilenecek.

KKTC'nin dogusunda ise Ötüken-Kuzucuk-Sinirüstü, Kuzucuk-Bogaziçi güzergahlari üzerine yeni yol insa edilecek.

Orta Mesarya bölgesinde, Haspolat-Taskent-Dikmen yolu yeniden yapilacak, Haspolat-Güngör ve Alayköy Agillar Kavsagi-Alayköy yollari yenilenecek.

Girne bölgesinde, Sadrazamköy-Kayalar-Geçitköy-Alsancak, Degirmenlik-Esentepe-Karaagaç ve Kozanköy-Hisarköy arasina, mevcut güzergahlar üzerine yeni yol insa edilecek.

2 yillik yol yenileme çalismalari kapsaminda Güzelyurt bölgesindeki Akçay-Bostanci-Taspinar ile Cengiz Topel Hastanesinden Güzelyurt-Lefke Yoluna baglanan güzergah yeniden yapilacak.

Yapimi Türkiye Cumhuriyeti Karayollari Genel Müdürlügünce yürütülen ancak kamulastirma problemleri sebebiyle yapimlari kesintiye ugradiktan sonra yeniden baslayan toplam 59 kilometrelik bölünmüs yol projesi de tamamlanacak.

2021 yili Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC hükümetleri arasinda imzalanan Iktisadi ve Mali Isbirligi Anlasmasi uyarinca Türkiye, KKTC'deki ulastirma sektöründe proje ve faaliyetler için toplam 460 milyon 150 bin lira kaynak ayirdi. Bu kapsamda, KKTC Karayollari Master Plan Uygulama Projesi için 432 milyon 150 bin lira ve 2021 yili ulastirma sektörü faaliyetleri için de 28 milyon lira ayrildi.

Kaynak: AA