IHA'nin Kirlilik Haberi Ses Getirdi, Bakanlik Harekete Geçti

Ihlas Haber Ajansi muhabirleri tarafindan Bandirma’da ve Erdek’te denizde kirlilige neden olan isletme haberinin ardindan Çevre ve Sehircilik Bakanligi harekete geçti. Isletmenin faaliyetleri yükümlülükleri yerine getirinceye kadar askiya alindi.

IHA'nin Kirlilik Haberi Ses Getirdi, Bakanlik Harekete Geçti
Çevre ve Sehircilik Bakanligi, Marmara Denizi Eylem Plani kapsaminda, Balikesir’in Bandirma ilçesinde yapilan denetimlerde gerekli yükümlülükleri yerine getirmeyen bir sanayi tesisinin faaliyetlerinin durduruldugunu duyurdu. Çevre ve Sehircilik Bakanligi’ndan konu hakkinda yapilan açiklamaya göre, Marmara Denizi Eylem Plani kapsaminda yürütülen denetim çalismalari araliksiz sürüyor. Bu kapsamda denizlerde ve kiyi tesislerinde de siki denetimler yapiliyor. Bakanlik tarafindan yapilan açiklamada, "Marmara Denizi Eylem Plani kapsaminda denizde, kiyilarimizda ve tesislerde yürütülen denetim çalismalari hizla devam etmektedir. Bu kapsamda Balikesir’in Bandirma ilçesinde gübre üretimi konusunda faaliyet gösteren bir sanayi tesisinde Bakanligimiz ekiplerince kapsamli inceleme ve denetimler gerçeklestirilmistir. Bu denetimler neticesinde Çevre Kanunu’nda belirtilen yükümlülükleri yerine getirmedigi tespit edilen tesisin gerekli çevresel tedbirleri alincaya kadar faaliyetlerinin durdurulmasina karar verilmistir" denildi.

Dalgiç o isletmeyi anlatmisti

IHA’nin bu sabah servis ettigi haberde 30 yildan bu yana Erdek’in Asagi Yapici Mahallesi’nde ikamet eden, dalgiçlik ve balikçilikla ugrasan Zehra Özcan son durumu özetlemisti. Özcan, “30 senedir deniz kiyisinda oturmaktayim ve dalgiçlik yapmaktayim. Ayrica balikçilik yapiyorum. Bizim tabirimizce bu salya denilen olay denizin pisligidir. Bütün kanalizasyonlarin denize akmasi buna etkendir. Deniz salyasi belli zamanlarda zaten oluyordu ama bu sene deniz asiri kahverengi halini aldi ve pislik içinde. Burada baliklarimiz yasamamakta, yani baliklar kiyiya inmiyor. Ben burada volicilik yaparken zamaninda çok lüfer ve palamut tutuyordum. Simdi lüfer ve palamut sezonunda kesinlikle bir tane balik yakalayamiyoruz. Bununda sebebi denizin pisligidir. Hemen hemen bir aydir denizin durumu bu sekilde. Mesela su anda bu sezonda buralarda çinakop ve böcek diye tabir ettigimiz Jumbo karides çikmasi lazim. Ama bunlarin hiç birisini avlayamiyoruz, yakalayamiyoruz çünkü kalmadi. Bu halde asla denize giremem. Ben yillardir dalgiçlik yaptigim halde bu denize girmeye korkuyorum” diye konustu.

Kapidag Yarimadasi’na komsu BAGFAS Gübre Fabrikasi’nin üretimden kaynakli asitlerini denize saldigini ileri süren Özcan, “Buradaki denizin kirliliginde fabrikanin asiri etkisi var. Biz defalarca söyledigimiz halde, mahkemelere verdigimiz halde BAGFAS’i kaldiramadik, kaldiramiyoruz. Fabrika oldugu gibi asidini denize akitiyor. Asit attigi zaman denizcilerin tabiriyle com deriz belirli bir seviyede derinlesir ve o derinlikten arkaya kadar balik ölülerini kendim bizzat gördüm. Denize atilmis olan asidin fonksiyonu yarimadanin öbür tarafina kadar geçiyor. Ne yapilacaksa yapilsin artik. Bundan sonra artik bir seyler yapmamiz lazim diye düsünüyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA