Afrika Birligi, Demokratik Geçisi Saglamasi Için Sudan'a Her Alanda Destek Verilecegini Açikladi

Afrika Birligi Komisyonu Baskani Musa Faki, demokratik geçis sürecini tamamlayabilmesi için Sudan'a her alanda destek ve yardim saglamaya hazir olduklarini belirterek, geçis döneminin taraflarini kimseyi dislamadan iç ulusal diyalogu kurmaya çagirdi.

Afrika Birligi, Demokratik Geçisi Saglamasi Için Sudan'a Her Alanda Destek Verilecegini Açikladi
Sudan resmi haber ajansi SUNA'nin haberine göre, Faki, Sudan Egemenlik Konseyi Baskani Abdulfettah el-Burhan ve Konseyin Baskan Yardimcisi Muhammed Hamdan Dagalu ile Cumhurbaskanli Sarayinda, Basbakan Abdullah Hamduk ile de Basbakanlikta görüstü.

Burhan, Afrika Birliginin Afrika meselelerinin ele alinmasinda oynadigi role övgüde bulundu.

Afrika Birliginin, Etiyopya'nin Nil Nehri'ne insa ettigi ve bölge ülkeleri arasinda siyasi krize yol açan Hedasi Baraji meselesi ve komsu Etiyopya ile sinir gerilimlerini ele alma konusunda, sorunlari birligin içinde çözme yaklasimina tam güvenini teyit eden Burhan, birligin bu konudaki Libya, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Çad'daki basarili çabalarina isaret etti.

Dagalu da ülkesinin geçis dönemini basariyla atlatabilmesi için birligin sagladigi destek ve çabalar için tesekkür etti.

Sudan'da baris için Cuba Anlasmasi'nin uygulanmasi gerektigini ifade eden Dagalu, Afrika Birligini bu asamada Sudan'a destegini sürdürmeye çagirdi.

Basbakan Hamduk da baris ve demokrasi süreci, ekonomik kalkinma basta olmak üzere kaydedilen ilerlemeler ve Hedasi Baraji'ndaki gelismeler hakkinda Faki'yi bilgilendirdi.

Faki, geçis dönemini basariyla geçebilmesi için Afrika Birliginin Sudan'a verdigi destegi teyit ederek, Hedasi Baraji konusunda devam eden müzakereleri takip ettiklerini belirtti.

Afrika Birligi dönem Baskani Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaskani Felix Tshisekedi'nin öncülük ettigi çabalari destekledigini dile getiren Faki, birligin tüm yeteneklerini Hedasi Baraji krizinin çözülebilmesi için Sudan, Misir ve Etiyopya'nin önüne koydugunu ifade etti.

Kaynak: AA