Venezuela'nin COVAX Asilari, ABD Yaptirimlarina Takildi

Venezuela Devlet Baskani Nicolas Maduro, ülkesinin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) Asilari Küresel Erisim Programi'na (COVAX) yaptigi ödemelerin bir kisminin dondurulmasina, uyguladigi yaptirimlar nedeniyle neden olan ABD'ye tepki gösterdi.

Maduro, bir televizyon kanalinda yaptigi açiklamada, Disisleri Bakani Jorge Arreaza'nin önceki gün Twitter hesabindan paylastigi ve COVAX'in yetkilileri tarafindan Caracas yönetimine gönderilen belgeyi gündeme getirdi.

Belgenin, Venezuela'nin COVAX'a yapmasi gereken ödeme için "Swiss Bank UBS" bankasina yatirdigi paranin 10 milyon dolarinin donduruldugunu gösterdigi animsatan Maduro, ABD Devlet Baskani Joe Biden'dan bu paralarin serbest birakilmasini istedi.

Maduro, COVAX'in asilari acil olarak göndermeye baslamasi için "yeteri kadar parasi" oldugunu vurgulayarak, "Program'in Asilari Venezuela'ya göndermemesi için hiçbir bahanesi yok." dedi.

- COVAX'tan gönderilen belge

Dünya Saglik Örgütünün düsük ve orta gelirli ülkelerin asilara esit erisimini saglamayi amaçlayan COVAX yetkililerinin Maduro hükümetine gönderdigi belgede, Venezuela'nin Program'a "Swiss Bank UBS" araciligiyla gönderdigi 110 milyon dolarin basariyla ulastigi belirtilmisti.

Belgede, bankanin 10 milyon dolari dondurdugu ifade edilmisti.

Venezuela, COVAX ile 120 milyon dolar karsiliginda 11 milyon doz asi almak için anlasmisti.

Kaynak: AA