DHMI'nin Gelistirdigi Sistemler Disa Bagimliligi Azaltiyor

Devlet Hava Meydanlari Isletmesi (DHMI), Türkiye Verimlilik Vakfinca düzenlenen Uluslararasi Verimlilik ve Teknoloji Fuari’nda 8 yerli ve milli projeyle boy gösteriyor.

DHMI'nin Gelistirdigi Sistemler Disa Bagimliligi Azaltiyor
Türkiye Verimlilik Vakfinca ATO Congresium’da düzenlenen Uluslararasi Verimlilik ve Teknoloji Fuari devam ediyor. Fuara katilan DHMI ise ilk günden itibaren 8 yerli ve milli projeyle fuar alaninda misafirlerini agirlamaya ve Türkiye’nin teknolojik kabiliyetlerini tanitiyor.

DHMI Genel Müdürü Hüseyin Keskin Twitter hesabindan yaptigi paylasimla Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in “Milli Teknoloji, Güçlü Sanayi” vizyonuna vurgu yaparak "Sayin Cumhurbaskanimizin liderliginde ‘Milli Teknoloji, Güçlü Sanayi’ vizyonu ile ülkemizde ve dünyada verimliligin arttirilmasina katki saglayan yerli ve milli projelerimizin sergilendigi 3. Verimlilik ve Teknoloji Fuari’na 8 önemli proje ile katildik” ifadelerini kullandi.

DHMI 12 Haziran’a kadar devam edecek olan Verimlilik ve Teknoloji Fuari’nda, MGR (Milli Gözetim Radari), FODRAD (Fod Tespit Radari), KUSRAD (Kus Tespit Radari), Hava Trafik Kontrolörü Egitim Simülatörü (atcTRsim), AIS Portal, Uçus Bilgi Sistemi, DHMI Egitim Yönetim Sistemi ve Uçus Rehberim mobil uygulamalari ile ziyaretçilerini agirliyor.

DHMI’nin gelistirdigi sistemler disa bagimliligi azaltiyor

Dünya havacilik sektörünün parlayan yildizi DHMI, son yillarda yaptigi teknolojik atilimlarla havacilik sektörünün ihtiyaçlarini karsilayacak ve disa bagimliligi azaltacak projelere imza atiyor. Her biri DHMI bünyesinde tamamen millî ve yerli imkânlarla gelistirilen sistem ve uygulamalar, kullanici dostu özellikleri ve ileri teknoloji ürünü alt yapilariyla dikkat çekiyor. Havacilik sektörünün ihtiyaçlarina cevap veren sistemler önemli oranda maddi tasarruf sagliyor.

DHMI tarafindan yerli ve milli imkanlarla gelistirilip Verimlilik ve Teknoloji Fuari’nda sergilenen proje ve sistemler sunlar:

Türkiye’nin ilk milli gözetim radari (MGR)

Sivil Havacilik alaninda kullanilacak olan Türkiye’nin ilk yerli radar sistemi Milli Gözetim Radari, Gaziantep Havalimani’na yapilmis olan radar sisteminin saha kabul çalismalari tamamlandi. MGR, DHMI ve TÜBITAK is birligi ile tamamen yerli ve milli imkanlarla gelistirildi. Söz konusu sistem hava trafik kontrol hizmetlerinde kullanilacak.

Türkiye’nin hava sahasinda uçuslarin emniyetini, hizli ve düzenli akisini saglamak için kullanilacak sistemle, hem Türkiye’nin bu alandaki ihtiyaçlari karsilanmis olacak hem de disa bagimlilik ortadan kaldirilmis olacak.

Hava trafik kontrolörü egitim simülatörü (atcTRsim)

Simülasyonun yerli ve milli imkanlarla gelistirildigini söyleyen DHMI Hava Kontrolörü Osman Ersan Arikan, “Hava trafik kontrol egitim simülatörü tamamen yerli ve milli. DHMI Genel Müdürlügü, TÜBITAK ve Havelsan’in ortaklasa hazirladigi bir simülatördür. Dünyada sayili ülkenin ürettigi bir teknolojidir ve yazilimi tamamen Türk mühendisleri tarafindan yapilmistir. DHMI’nin hava kontrolörü yetistirmek için yaptigi kurslarda, hava kontrolörlerinin uçaklara hangi meteorolojik bilgileri vermesi gerektigi, uçaklarin çarpismamasi için nasil önlemler almasi gerektigi ve havacilik terminolojisinin ögretilirken kullanildigi cihazdir. Daha önce bu sistemi biz yüksek maliyetle yabanci ülkelerden ihraç ediyorduk. Ama suan kurulusumuzun tamamen kendi imkanlari ve kabiliyetleri ile TÜBITAK ve Havelsan’in destekleriyle Türk mühendislerin yaptigi yazilimla bu sistemi kendimiz kullanabiliyoruz” diye konustu.

FOD Tespit Radari (FODRAD) ile güvenli uçus

DHMI ve TÜBITAK-BILGEM ortakligiyla gelistirilen FODRAD sistemi ile yabanci madde hasari kaynakli kazalarin önüne geçiliyor. FODRAD, havalimanlarinda uçus pisti üzerindeki yabanci madde kalintilarini tespit ederek operatöre uyari veren, kalintinin pist üzerindeki konumunun ve kamera görüntüsünün gerçek zamanli gösterimini yapan bir mm-dalga radar sistemi. Sistem gelistirme çalismalari tamamlanarak Antalya Uluslararasi Havalimani’na kurulumu yapildi.

Pist basina 4 adet mm-Dalga Radar ile 4 adet gece, gündüz görüslü optik sensöre sahip radarin; mm-dalga radar agi ve veri füzyonu ile 7/24 sürekli otomatik gözetleme, Pist haritasi üzerindeki FOD konumu ve kamera görüntüsü gösterme, optik sistemde sis, titresim, gürültü giderme, IR aydinlatma ile gece görüs yetenegi, tek merkezden izleme ve kumanda olanagi, 5 yil süre ile veri ve görüntü kaydi yapma, tespitlere iliskin istatistiksel bilgi çikarimi ve raporlama, FOD tespiti durumunda sesli veya görsel uyari olusturma, gerçek zamanli gösterim yapma özellikleri bulunuyor.

Kus radari ile kritik sahalarda kus ve kus sürüsü bilgisi elde ediliyor

Fuarda sergilenen bir diger teknolojik ürün de uçus güvenligi açisindan büyük önem tasiyan Kus Tespit Radari (KUSRAD). Radar, DHMI’ye bagli olan havaalanlarina ait kritik sahalarda, kus ve kus sürüleri ile ilgili bilgi elde edilmesi, göçmen kuslarin göç yollarinin belirlenmesi, istatistiki veriler elde ederek hava sahasinin optimum kullaniminda durumsal farkindaligin artirilmasi maksadiyla yerli imkanlarla gelistirildi. 2017 yilinda Istanbul Atatürk Havalimani ‘17 Sag’ ve ‘23’ pist baslarina kurulumu tamamlanan radar basariyla hizmet veriyor.

DHMI Egitim Yönetim Sistemi (EYS)

Fuarda görücüye çikan DHMI Egitim Yönetim Sistemi’nin kaynak kodlari ve alt yapisi tamamen DHMI bünyesinde gelistirildi. Sistem üzerinden çevrimiçi ve video egitimler düzenlenebiliyor. Bunun yaninda personelin daha önce katilmis oldugu egitimlerin ve yaklasan egitimlerinin takibi, planlamasi yapilabiliyor. Ayrica egitimlere ait ayrintili raporlamalar, katilimcilarin yoklama durumlarinin takibi yapilabiliyor.

“Bir sene içerisinde 3 bin 500 kisiye egitim verildi”

DHMI’nin egitim ihtiyaçlari kapsaminda EYS’nin gelistirildigini belirten DHMI Genel Müdürlügü Havacilik Havacilik Egitim Dairesi Baskanligi Bilisim Uzmani Dilara Bagci, “ Kurulusumuzun personelinin uzaktan egitim ihtiyaçlarini bu sistem üzerinden giderdigimiz bir sistem. Es zamanli olarak canli sinif erisimimiz var 200 kisiye kadar canli siniflarda egitim verebiliyoruz. Es zamansiz olarak ise video egitim modülümüz var. Ayni zamanda kurumumuz bünyesinde gerçeklestirilen sinavlarin sonuçlarinin yayimlandigi bir modülümüzde var. Yaklasik bir sendir faaliyette ve bu bir sene içerisinde 3 bin 500 kisiye egitim verildi” ifadelerine yer verdi.

Yolcu dostu uygulama “Uçus Rehberim”

Uluslararasi Verimlilik ve Teknoloji Fuari’nda ziyaretçileri bekleyen DHMI Uçus Rehberim Mobil uygulamasi, tamamen DHMI’nin imkanlariyla Bilgi Teknoloji Dairesi Baskanligi tarafindan gelistirildi. Uygulama yolcularin seyahat ve iletisim ihtiyaçlarini çagin gereklilikleri dogrultusunda yolcu dostu anlayisi ile tüm hizmetleri tek bir noktada sunuyor. ‘Uçus Rehberim’ uygulamasi ile kullanicilar, yolculuklariyla ilgili tüm detaylara tek bir dokunusla cep telefonlarindan ulasabiliyor. Kullanici ve yolcu dostu uygulama, hem Android hem de IOS isletim sistemi olan tüm akilli telefonlarda ve tabletlerde kullanilabiliyor.

Uçus Rehberim uygulamasinin tanitiminin bizzat Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu tarafindan yapildigini söyleyen Bilgi Islem Dairesi Sube Müdürü Tayfun Alp, “Bu uygulamanin tanitimiz geçen sene Eylül ayinda Bakan Karaismailoglu tarafindan yapildi. Ondan sonra biz durmadik tabi ki birçok yenilik ekledik” ifadeleri kaydetti.

Kullanici dostu uçus bilgi sistemi

DHMI standinda yer alan Uçus Bilgi Sistemi, DHMI Bilgi Teknolojiler Dairesi Baskanligi öz kaynaklari ile gelistirildi. Sistem, havalimanlarindaki tüm uçuslarin inis, kalkis bilgilerini ekranlar vasitasiyla gösteriyor. Yolculari, karsilayicilari ve yer hizmetlerini dogru ve zamaninda yönlendiriyor. Çoklu dil destegi sunan sistem, kullanici dostu ara yüze sahip.

Sistem, sezonluk uçus kayitlari olusturulabiliyor, reklam, tanitim ve bilgilendirme video, resim ve slaytlarinin gösterilmesine imkan veriyor. Uçus bilgi monitörlerinin tümünün sistem üzerinden izlenebilmesini sagliyor. Rol tabanli kullanici yetkilendirmesine sahip olan sistem her bir monitör için haftalik zaman çizelgesinin olusturulabilmesini sagliyor. Monitör türleri için farkli sayfa düzeni seçilebilmesine imkan veriyor.

AIS portal uygulamasi, notam bilgilerini anlik olarak sunuyor

DHMI AIS PORTAL uygulamasi, NOTAM servisi Avrupa Havacilik Bilgi Veri tabani (EAD) sistemi ile entegre bir sekilde çalisiyor. Türkiye ve tüm dünya ülkelerinin güncel NOTAM bilgilerini anlik olarak havacilik sektörünün kullanimina sunuyor. Çoklu dil destegi sunan sistem, kullanici dostu ara yüze sahip ve sezonluk uçus kayitlari olusturulabiliyor. Ayrica uçus bilgi monitörlerinin tümünün sistem üzerinden izlenebilmesini saglayabiliyor.

DHMI’nin, fuar alaninda açmis standinda projelerini sergileyerek bilgilendirdigi ziyaretçiler arasinda Cumhurbaskanligi Özel Kalem Müdürü Hasan Dogan, Milli Savunma Bakani Sayin Hulusi Akar, Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy’da bulunuyor.
Kaynak: İHA