ASELSAN'in Pillerini Üretecegi Elektrikli Otobüsler Ulasim Maliyetini Düsürürken Konforu Artiracak

Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir: 'Türkiye'de lityum pilli otobüs ilk olacak. ASELSAN, lityum pil noktasinda ciddi yatirimla dünyada ön plana çikacak. Baska bir özelligi ise tamamen çevreye duyarli' 'Fosil yakita göre 6'da 1'e mal oluyor. Rayli sisteme göre 10'da 1 isletme maliyeti söz konusu'

FATIH MEHMET KÜRKÇÜ - Sanayi ve Teknoloji Bakanligi, ASELSAN ve Samsun Büyüksehir Belediyesi is birliginde yerli pille üretilecek elektrikli otobüslerin ulasim maliyetini düsürüp konforu artirmasi planlaniyor.

Samsun'da egzoz gazini ortadan kaldiran, çevre temizligine büyük katki saglayan, yakit tasarrufuyla da isletme maliyetini düsüren elektrikli toplu ulasim sistemine geçilmesi için çalisma yürütülüyor.

Lityum pilli elektrikli otobüsleri kullanmak için hazirliklarini tamamlayan Büyüksehir Belediyesi, ilk etapta yerli ve milli araçlardan 10 otobüs almayi planliyor.

Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir, AA muhabirine, toplu ulasimda çevreci ve az maliyetli projeleri hayata geçirmeyi planladiklarini söyledi.

Bu kapsamda ASELSAN ile bir proje gelistirdiklerini belirten Demir, "Lityum pilli elektrikli otobüsleri insallah devreye aliyoruz. Türkiye'de lityum pilli otobüs ilk olacak. ASELSAN, lityum pil noktasinda ciddi yatirimla dünyada ön plana çikacak." dedi.

Otobüslerin Türkiye'de üretildigine isaret eden Demir, söyle devam etti:

"Bunun özelligi, isletme maliyeti çok düsük fosil yakitli otobüslere göre. Rayli sisteme göre çok çok düsük. Fosil yakita göre altida bire mal oluyor. Rayli sisteme göre onda bir oraninda isletme maliyeti söz konusu. Baska bir özelligi ise tamamen çevreye duyarli. Hiçbir atigi olmayan bu otobüslerin ulasim konforu ve güvenligi çok yüksek. Tirmanma kabiliyeti çok yüksek."

- Sehir içi dolmuslarin ve ilçeler arasindaki ulasimin da bu sisteme dönmesi hedefleniyor

Otobüslerin imalat safhasinda oldugunu anlatan Demir, "Yakin gelecekte bu otobüsleri ulasimda devreye alacagiz. Yalnizca otobüs degil, sehir içi dolmuslar ve ilçeler arasi ulasimin tamamini bu sisteme döndürmeyi hedefliyoruz. Amacimiz güvenli, çevreye duyarli, isletme maliyeti çok düsük toplu ulasim agini Samsun'da gerçeklestirmek. Samsun'da basarili olursa ki basarili olacagini görüyoruz, tüm Türkiye'de yayginlasacak." diye konustu.

Büyüksehir Belediyesi Ulasim Daire Baskani Kadir Gürkan da projenin Türkiye'de ilk olma özelligi tasidigini vurguladi.

Otobüste kullanilan bataryanin yanmaya ve patlamaya karsi gerekli standartlara sahip oldugunu dile getiren Gürkan, "10 dakika gibi çok kisa sürede sarj oluyor. 80 kilometre menzili var. Yapilan ömür hesaplamalarinda yaklasik 10 bin sarj ömürlü bir batarya." dedi.

Otobüslerin verimli çalisabilmesi için sehrin 3 noktasinda sarj istasyonlari kurgulandiginin altini çizen Gürkan, sunlari kaydetti:

"Otobüsten kaynaklanan karbon salinimi, gürültü kirliligi azalacak, konfor artacak. Neden elektrikli otobüsü sanayi is birligi projesiyle Türkiye'de ilk defa devreye aldik? Yerli ve milli sanayinin gelisimine Samsun Büyüksehir Belediyesi Baskanimiz Sayin Mustafa Demir ve kurum olarak destek olmak için. Fosil yakitli toplu tasima araçlarimizi, elektrikli otobüslere döndürerek uygun maliyetli toplu tasima hizmeti vermeyi hedefliyoruz."
Kaynak: AA