Yemen'de Esir Düsen Kirikkaleli Haci Dede'nin Mektubu Yillar Sonra Torunlarina Teslim Edildi

Birinci Dünya Savasi’nda Yemen’de Ingilizlere esir düsen Kirikkaleli Haci Dede’nin yazdigi fakat ailesine ulasmayan mektup, yillar sonra torunlarina teslim edildi.

Yemen'de Esir Düsen Kirikkaleli Haci Dede'nin Mektubu Yillar Sonra Torunlarina Teslim Edildi
Kirikkale’nin Çelebi ilçesine bagli Karaagaç köyünden Birinci Dünya Savasi yillarinda Yemen’e cepheye giden Osmanli ordusundaki Haci Dede, arkadaslari ile birlikte Ingiliz askerleri tarafindan esir alindi. Kendilerine dair bilginin ailesine ulastirilmasi ve haber almak için yasadiklarini kagida döken Haci Dede’nin mektubu dönemin sartlarinda ailesine ulastirilamadi. O dönem adi Hilal-i Ahmer olan Türk Kizilay’in arsivinde bulunan Süleyman oglu Haci Dede’nin 1918 yilinda yazdigi mektubu, Osmanli’dan Türkçe’ye çevrilerek yillar sonra ailesine teslim edildi. Yemen’de 1914’te esir alindiktan sonra kampa götürülen Haci Dede’nin yazdigi mektupta, "Üç senedir esir bulunuyorum. Simdiye degin memleketim canibinden hiçbir mektup alamadim. Bundan dolayi tahassul eden ahval-i müellimemi hiçbir suretle tarif edemem. Lütfen atideki adrese bil-müracaa pederim Süleyman Aga’nin hayat ve mematindan bir-haber yetistirmenizi kemal-i ehemmiyet süzisle istirham eylerim efendim" ifadeleri yer aliyor.

"Torunlari olarak mutlu ve gururluyuz"

Haci Dede’nin torunu Murat Kuzucu, “Gurur meselesi bu. Keske bu mektubu asil sahiplerine verebilselerdi. Babam görse, dedelerimin eline geçse çok daha iyi olurdu. Ama su anda bizler de torunlari olarak mutlu ve gururluyuz. Ailece gerçekten çok sevinçliyiz. Bu gururu bize yasatan, geçmisimizi hatirlatan Kizilay’a da tesekkür ediyoruz. Insallah bizler de bundan sonra çocuklarimiza, onlar da çocuklarina aktaracagiz ve hatirlatacagiz” dedi.



"Dedem 1914’te esir düsünce Kizilay’a mektup yazmis"

Haci Dede’nin torununun oglu Mehmet Kuzucu da, “Dedem 1914’te esir düsmüs. Oradan Kizilay’a mektup yazmis. Bu mektup da bize ulasti. Mektubu bize teslim ettiler. Allah razi olsun emegi geçen herkesten. Dedem esir kalmis ve bir süre sonra kurtularak buraya dönüs yapti. Burada da vefat etti. Biz böyle bir olayi bilmiyorduk. Ögrendigimizde çok gururlandik. Bizi burada korumak için kendisi gitmis ve savunmus. Torunlari olarak bizler gurur duyuyoruz. Bunu duyan ve merak eden bazi kisiler de geldi mektubu görmeye. Köyümüzde böyle bir mektup yazan dedemize dualarini edip gittiler” ifadelerini kullandi.

"Derslerde görürdük fakat hiç böyle düsünmemistim"

Haci Dede’nin torununun kizi 18 yasindaki Yagmur Kuzucu ise, “Dedem duygularini çok güzel bir sekilde tarif etmis mektupta. Gelir gelmez okuduk ve çok duygulandik. Osmanli’da askerlerimiz esir düstü derlerdi, dedelerimiz de varmis. Hiç aklima gelmezdi böyle dedemin Yemen’de esir düstügü. Dersler görürdük fakat hiç böyle düsünmemistim. Bu gurur bize yeter” diye konustu.

Kaynak: İHA