UMKE'den Nefes Kesen Tatbikat

Gaziantep’te UMKE’ye dahil olabilmek için egitimden geçen saglikçilarin katildigi tatbikat film sahnelerini aratmadi. Terör saldirisi, kimyasal saldiri ve deprem olmak üzere 3 etaptan olusan tatbikatta her detay düsünülürken tatbikatin her asamasi nefes kesen görüntülere sahne oldu.

UMKE'den Nefes Kesen Tatbikat
Gaziantep Il Saglik Müdürlügü’ne bagli Acil Saglik Hizmetleri Daire Baskanligi’nin organizasyonuyla gerçeklesen Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMK) Temel Egitim tatbikati filmleri aratmayan görüntülere sahne oldu. Erikçe Macera Parki’nda düzenlenen tatbikat öncesi UMKE ekipleri 3 günlük kampa girdi. 3 gün boyunca 15 egitmen tarafindan temel egitimden geçirilen 25 kursiyer egitimin sonunda gerçegi aratmayan bir tatbikata katildi.

Acil tip uzmani, doktor, paramedik ve hemsire ile farkli branslardaki saglikçilardan olusan 25 kursiyerlik ekip tatbikati basariyla geçmelerinin ardindan sertifikalarini aldi. UMKE ekibinin tecrübe kazanabilmesi düzenlenen tatbikat her yönüyle nefes kesti.

Tatbikat gerçegi aratmadi

Acil Saglik Hizmetleri Baskani Dr. Vecdi Yildiz’in anonsuyla baslayan tatbikatta kursiyerler ilk olarak terör saldirisi bölümünden geçti. Olay yerine hizla hareket eden UMKE ekipleri tatbikat esnasinda zorlu bir sinav verdi. Tatbikatta yer alan yarali yakinlari ise UMKE ekiplerini psikolojik yönden zorladi. Bir yandan yarali yakinlarini sakinlestiren UMKE üyeleri diger yandan yaralilara müdahale etti.

Yaralilara makyajla yaralar açildi, yarali yakinlari UMKE’yi zorladi

Tatbikatta rol alan yaralilarin vücutlarina makyaj malzemeleriyle gerçekten farksiz görünen yaralar açildi. Yaralilar ise yarayi gerçekten yasarmisçasina hareket ederek UMKE ekiplerinin yaralarini hizla tedavi etmesini istedi. Saldirinin yasandigi bölgeye 5 dakika içerisinde sahra hastanesi kuran ekipler bacagi, ayagi kopan, alnina cam parçasi giren, ayagina tahta parçasi saplanan yaralilari hizla hastaneye tasidi. Gerçekten farksiz olan terör saldirisi tatbikatini basariyla geçen UMKE ekipleri hizlari ve becerileriyle göz doldurdu.

Kimyasal saldiri etabinda yaraliya hassas müdahale

Terör saldirisinin ardindan Kimyasal Biyolojik Radyoaktif Nükleer (KBRN) saldiri bölümüne geçildi. Terör saldiri bölgesine yakin bir alana kimyasal saldiri düzenleyen teröristlerin artlarinda biraktigi yaraliya UMKE, itfaiye ve acil saglik ekipleri müdahale etti. Özel kiyafetler giyen ekipler, asamali olarak büyük bir dikkatle yaraliya müdahale etti. UMKE ekibinin alandan çikardigi yaralinin kiyafetini degistiren ekipler hastaya olay yerinde müdahale ettikten sonra ambulansa aldi.

Son etap deprem enkazi oldu

UMKE ekipleri ise son olarak depremin ardindan olusan bir enkazda sikisan vatandas için hareket geçti. Enkaza hizla müdahale eden ekipler büyük bir dikkatle enkazin altina girdi. Vatandasa ulasabilmek için hizla yarisan UMKE ekibi, zorlu mücadelenin ardindan yaraliya ulasti. Enkaz altinda yaraliya müdahale eden UMKE ekibi ilk müdahalenin ardindan yaraliyi enkaz disarisina çikardi.

“UMKE terör saldirisi, KBRN, deprem etaplarini basariyla geçti”

Tatbikatin ardindan 25 gönüllünün daha ekibe katildigini ifade eden Dr. Vecdi Yildiz, Gaziantep’te 168 olan gönüllü sayisinin 193’e yükseldigini paylasti. Zorlu tatbikati basariyla geçen gönüllülere sertifika verdiklerini aktaran Yildiz, “UMKE’ci olabilmek için ilk önce saglikçi olmak gerekiyor. Basvurularin ardindan mülakattan geçen saglikçilari daha sonra pratik ve teorik egitime aliyoruz. Egitimin ardindan arkadaslari ekibe dahil ediyoruz. Tatbikatimiz 3 asamaliydi. Birinci asamamiz yaralilarin oldugu etapti. Bunu çok gerçekçi bir sekilde yaptik. Ikinci asamada ise KBRN dedigimiz biyolojik silahlarla yapilan saldiriydi. Saldiri sonrasi nasil müdahale edilmesi gerektigini içeren bir tatbikat oldu. Son asamada ise deprem ve afet durumunda göçük altinda kalan vatandaslari kurtarmaya yönelik bir tatbikat oldu. Tüm etaplari arkadaslarimiz basariyla geçtiler” ifadelerini kullandi.

Gaziantep UMKE her türlü felakete her zaman hazir”

Tatbikattaki bütün asamalarin tamamen gerçege yakin yapildigini sözlerine ekleyen Yildiz, “Her sey gerçekçi olarak yapildi. Tatbikat harici kamp sürecinde de belirsiz saatlerde arkadaslar kaldirildi ve gerçegine uygun çalismalar yapildi. Ilimizde 193 kisi oluyoruz, bunlarin içerisinde uzman doktorlarimiz, pratisyen doktorlarimiz, hemsireler yani her türlü saglik çalisani var. UMKE Koordinasyonu yine bizim 112 koordinasyondan saglaniyor. Ilk 30 dakika içerisinde ekip toplaniyor ve hizlica olay yerine intikal ediyorlar. Burada profesyonel egitimci arkadaslarimiz var, onlarin sayesinde UMKE’ciler yetisiyor Fakat kolayda yetismiyorlar çok zorlu kosullardan geçiyorlar. Yil içerisinde iki defa bu tatbikatlari gerçeklestiriyoruz ve bu sekilde UMKE’ye olan basvurulari degerlendiriyoruz. Her alanda UMKE var, UMKE ‘Hayattir’ diyoruz. Gaziantep UMKE her türlü felakete her zaman fedakarca hazir” diye konustu.

Kaynak: İHA