Park Tartismasinda Çarsafli Kadini Tehdit Eden Saniga Para Cezasi

Müstekisanik Aysen Kocabek: 'Bu cezayi kabul etmiyorum. Kararin bir üst mahkemeye çikarilmasini rica ediyorum. Herkesin kendine özgü bir özgürlük hakki var. Herkes kendi çarsafini giyebilir ya da açik gezebilir. Kapalilara bu kadar saldiri nedir çözemiyorum'

Zeytinburnu’nda park meselesi nedeniyle çikan tartismada çarsafli bir kadina kiyafetiyle ilgili hakaret ettigi iddiasiyla yargilanan kadina 360 lira para cezasi verildi.

Bakirköy 26. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki durusmaya, müsteki-saniklar Füsun Aktan, Cezmi Kocabek ve Aysen Kocabek ile avukatlari katildi.

Durusmada savunma yapan müsteki-sanik Füsun Aktan, olay günü araç park meselesinden önce Cezmi Kocabek ile tartismaya basladigini belirterek, sonrasinda sanigin esi Aysen Kocabek’in de tartismaya dahil olup kendisine küfür ettigini savundu.

Müsteki-saniklara hakarette bulunmadigini ve sadece "sizinle mahkemede görüsecegim" karsiligini verdigini ifade eden Aktan, saniklardan sikayetçi oldugunu söyledi.

Müsteki-sanik Aysen Kocabek de, olay günü araç park meselesinden Füsun Aktan ile aralarinda tartistiklarini belirterek, "Tartismanin basinda yalnizca parmagimla 'bir dakika' isareti yapmistim. Ancak o bana dogrudan 'bütün türbanlilar aynisiniz' seklinde içinde çarsafimla ilgili küfür olan bir cümle söyledi. Tartismamizi çevredeki bir kisi de duymus ve kendisi bütün türbanlilara küfür edilince taniklik yapmak istemis. Sikayetçiyim. Beraatimi istiyorum." diye konustu.

Diger müsteki-sanik Cezmi Kocabek de olay günü park nedeniyle Füsun Aktan ile aralarinda bir gerginlik yasandigini, tam park yerine girecekken birden Aktan'in kendisine hakaret içeren ifadeler kullandigini ve sonrasinda esiyle tartistigini söyledi.

Füsun Aktan'in esine küfür ettigini ifade eden müsteki sanik Kocabek, "Esim ona küfür etmedi. Aktan bana esimin çarsafiyla ilgili küfür etti. Ben Füsun Hanim'a küfür etmedim, tehditte bulunmadim. Sikayetçi de degilim." dedi.

- Karar

Dosyayi karara baglayan mahkeme müsteki sanik Füsun Aktan'in, Aysen Kocabek'e karsi "basit tehdit" suçundan 360 lira para adli para cezasina çarptirilmasina karar verdi.

Mahkeme sanikla ilgili daha önce verilmis bir cezada hükmün açiklanmasinin geriye birakilmasi karari olmasi nedeniyle hakkindaki bu hükmün açiklanmasini geriye birakmadi.

Müsteki-sanik Cezmi Kocabek'i de yine "basit tehdit" suçundan 360 lira adli para cezasina çarptiran mahkeme hükmün açiklanmasinin geriye birakilmasina karar verdi.

Müsteki-sanik Aysen Kocabek'e de müsteki-sanik Füsun Aktan'a "hakaret" ettigi için dava açildigini belirten mahkeme, hakaretin karsilikli olmasi nedeniyle iki saniga da ceza verilmesine yer olmadigina hükmetti.

Mahkeme, Cezmi Kocabek’in "hakaret" suçunu isledigine dair kesin ve inandirici delil elde edilmemesi nedeniyle beraatine karar verdi.

- "Bu cezayi kabul etmiyorum"

Durusma sonrasinda açiklama yapan Aysen Kocabek, "Çarsafima ve namusuma hakaret edildi ve bütün türbanlilarin türbanina hakaret edildi. Ben de türbani ve çarsafi korumak için mahkeme açtim. Sonuçtan hiç memnun degilim. Bütün türbanlilar adina bütün kamu adina bu davayi açtim. Bu cezayi kabul etmiyorum. Kararin bir üst mahkemeye çikarilmasini rica ediyorum. Herkesin kendine özgü bir özgürlük hakki var. Herkes kendi çarsafini giyebilir ya da açik gezebilir. Kapalilara bu kadar saldiri nedir, çözemiyorum." dedi.

- Iddianameden

Bakirköy Cumhuriyet Bassavciliginca hazirlanan iddianamede, müsteki saniklar Aysen Kocabek esi Cezmi Kocabek ve Füsun Aktan'in Zeytinburnu'nda 10 Eylül 2020'de park meselesi nedeniyle aralarinda tartisma çiktigi ve müsteki sanik Aktan'in müsteki sanik Aysen Kocabek'e çarsafiyla ilgili hakarette bulunup ve tehdit ettigi belirtilmisti.

Müsteki sanik Füsun Aktan'in müsteki sanik Cezmi Kocabek'e de esinin çarsafiyla ilgili hakaret ve tehdit ettigi anlatilan iddianamede, müsteki sanik Aysen Kocabek'in de müsteki sanik Aktan'a hakaret, müsteki sanik Cezmi Kocabek’in de müsteki sanik Aktan’i tehdit ettigi kaydedilmisti.

Iddianamede, müsteki sanik Aysen Kocabek'in "hakaret" suçundan 3 aydan 2 yil 4 aya kadar, müsteki sanik Cezmi Kocabek’in "tehdit" ve "hakaret" suçlarindan 9 aydan 4 yil 6 aya kadar, müsteki sanik Füsun Aktan'in da "hakaret" ve "tehdit" suçlarindan 9 aydan 4 yil 8 aya kadar hapis cezasina çarptirilmasi istenmisti.
Kaynak: AA