Lise Ögrencilerine Karne Ve Basari Belgeleri Dijital Ortamda Verilecek

20202021 egitim ögretim yili sonuna iliskin karne, tesekkür, takdir, onur ile üstün basari belgelerin basili hali ve mezunlara yönelik düzenlenen diplomalar için ilgili okul müdürlügüne basvurulacak Ders yili sonu islemleri, ikinci dönem ile sorumluluk sinavlarina iliskin tereddüt edilen hususlara, 'http://ogm.meb.gov.tr' adresindeki 'Sikça Sorulan Sorular' bölümünden ulasilabilecek

Milli Egitim Bakanliginca (MEB), lise ögrencilerine yönelik 2020-2021 egitim ögretim yili sonuna iliskin karne, tesekkür, takdir, onur ve üstün basari belgelerinin dagitimi dijital ortamda yapilacak.

Milli Egitim Bakani Ziya Selçuk imzasiyla, lise ögrencilerine iliskin sene sonu is ve islemler konulu yazi illere gönderildi.

Yazida, 2020-2021 egitim ögretim yili faaliyetlerinin Kovid-19 salginiyla mücadele kapsaminda alinan tedbirler geregi yüz yüze ve uzaktan egitim imkanlariyla sürdürüldügü ve yüz yüze egitimin yapildigi dönemlerde ögrencilerin okula devaminin gönüllülük esasina göre belirlendigi hatirlatildi.

2020-2021 egitim ve ögretim yili sonuna iliskin is ve islemler, ögrenci velilerinin yaptigi tercihe bagli olarak sadece birinci dönem puanlari veya her iki döneme ait alinan puanlara göre gerçeklestirilecek.

Hazirlik, 9, 10, 11 ve 12. sinif ögrencileri için 2020-2021 egitim ve ögretim yiliyla sinirli olmak kaydiyla devamsizlik nedeniyle sinif tekrarina kalma kurali uygulanmayacak.

Hazirlik, 9, 10, 11 ve 12. sinif ögrencilerinden tüm derslerden basarili olan ögrenciler ile basarisiz dersi/dersleri olanlardan yil sonu basari puani en az 50 olan ögrencilerin sinifini dogrudan, yil sonu basari puani 50 ve daha yukari olan ancak yil sonu basari puaniyla basarili sayilamayacak derslerden basarisiz olan ögrenciler ile alt siniflar da dahil basarisiz ders sayisi toplamina bakilmaksizin dogrudan sinifini geçemeyen ögrencilerin, bu derslerden sorumlu olarak bir üst sinifa geçmeleri saglanacak.

- Hazirlik sinifinda basarisiz olan ögrencilerin durumu

Hazirlik sinifinda ögrenim gören ögrencilerden birinci yabanci dil dersi ve/veya Türkçe dersinden yil sonu puanlarina göre 50'nin altinda puan alarak basarisiz olanlarin sorumlu olarak 9. sinifa geçisleri saglanacak.

2020-2021 egitim ve ögretim yili hazirlik sinifinda ögrenim görüp birinci yabanci dil dersi ve/veya Türkçe dersinden sonraki yillarda da sorumlulugu devam eden ögrencilerin yeterlilik sinavlarinin, yönetmelikte belirtilen sorumluluk sinavlari sayisinca ve bu sinavlarla ayni tarihlerde uygulanacak ve sorumluluk sinavlarinin basari kriterlerine göre degerlendirilecek.

2020-2021 egitim ve ögretim yilindaki derslerden sorumlu geçen ögrencilerin, bu derslerin ilgili tüm konu ve kazanimlarindan, 2019-2020 egitim ile ögretim yilindan sorumlulugu bulunan ögrencilerin ise ayni yilin birinci dönemine ait ilgili dersin konu ve kazanimlarindan sinava tabi tutulacak.

12. sinif ögrencilerinin 2020-2021 egitim ve ögretim yilina ait olan ve basarisiz olduklari derslerden olusacak sorumluluklari da 21 Haziran-2 Temmuz tarihleri arasinda yapilacak sorumluluk sinavlari kapsamina dahil edilecek.

2020-2021 egitim ve ögretim yili yil sonu sinif atlatma islemleri tamamlandiktan sonra durumlari halen "Mezun Edilmemis" olarak görünecek ögrenciler ile 2020-2021 egitim ve ögretim yilinda yeni olusacak 12. sinif seviyesine ait sorumluluk sinav sonuçlarinin sisteme girilmesi neticesinde mezun olabilecek duruma gelecek ögrencilerin, diploma/mezuniyet islemlerinin ilgili okul yönetimlerince gerekli bilgi kontrol islemleri yapildiktan sonra "e-Okul Kurum Islemleri/Diploma Islemleri/Beklemeli ve Mezun Edilmemis Ögrenci Mezuniyeti" ekrani üzerinden yapilacak.

- 12. sinifi ögrencilerinden mezun olanlarin diploma durumu

12. sinif ögrencilerinden mezun olanlara, uzaktan egitim derslerinin sona erecegi 2 Temmuz tarihi esas alinarak, dogrudan veya yil sonu basari puanina göre, mezun duruma gelemeyenlere ise sorumlu olduklari derslerden yapilacak sorumluluk sinavlarinda basarili saglamalari ve sorumluluklarinin kaldirilmis olmasi kaydiyla diplomalari düzenlenecek.

2 Temmuz 2021 tarihi esas alinmak suretiyle okul birinciligi basta olmak üzere yil sonunda ögrencilerle ilgili gerçeklestirilmesi gereken is ve islemler süresi içinde tamamlanip e-Okul sistemine islenecek ve magduriyete yol açilmayacak.

- Meslek lisesi ögrencilerinden stajlarini eksik yapanlarin durumu

Mesleki ve teknik ortaögretim kurumlarinin Anadolu teknik, Anadolu meslek programlarinda ögrenim gören 12. sinif ögrencilerinden 40 is günü staj yapmasi gerektigi halde stajlarini eksik yapan veya hiç yapamayanlar muaf sayilarak gerçeklestirilecek ilk sorumluluk sinavlari döneminde staj bitirme sinavina alinacak.

Mesleki egitim merkezi programinda ögrenim görenler de dahil olmak üzere isletmelerde beceri egitimi uzaktan egitim derslerinin sona erecegi 2 Temmuz itibariyla tamamlanacak, beceri sinavi da sorumluluk sinavlari döneminde yapilacak.

- Karneler nasil dagitilacak?

2020-2021 egitim ögretim yili sonuna iliskin karne, tesekkür, takdir, onur ve üstün basari belgelerinin dagitimi dijital ortamda gerçeklestirilecek. Dijital ortamda dagitimi yapilan belgelerin basili hali ve mezunlara yönelik düzenlenen diplomalar için ilgili okul müdürlügüne basvurulacak.

Hazirlik, 9, 10 ve 11. sinif ögrencilerinin 2020-2021 egitim ve ögretim yili yil sonu sinif atlatma islemlerinin tamamlanabilmesi için en az bir dönem puanina sahip olmalari gerektiginden 2020-2021 egitim ve ögretim yili birinci ve ikinci dönemine iliskin sinav, proje ödevi, performans çalismasi ve benzeri ölçme ve degerlendirme uygulamalarina dair e-Okul/e-Mesem sisteminde herhangi bir veri girisi yapilmamis ögrenciler için okul yöneticilerince ilgili ögrencilerin 2020-2021 egitim ve ögretim yili ikinci dönem sinavlarina girmeleri gerektigi yönünde ögrenci velilerine ivedilikle gerekli bilgilendirmeler yapilacak.

Bu kapsamdaki ögrencilerin birinci ve/veya ikinci dönem derslerine ait gerekli veri girisleri yapilmadigi takdirde, 2020-2021 egitim ve ögretim yili yil sonu itibariyla kayitli olduklari kurum türlerine ait Talim ve Terbiye Kurulu Baskanliginca onaylanmis haftalik ders çizelgelerinde tanimli ortak, seçmeli ve meslek/alan/dal dersleri dikkate alinmak suretiyle üzerlerinde tanimli olan tüm derslerden sorumlu olacak sekilde bir üst sinifa geçmis sayilacak.

2020-2021 ders yili sonu islemleri, ikinci dönem ile sorumluluk sinavlarina iliskin tereddüt edilen hususlara, "https://ogm.meb.gov.tr" adresindeki "Sikça Sorulan Sorular" bölümünden ulasilabilecek.
Kaynak: AA