Kalyon Holding, 2022 Yilinin Sonuna Kadar Enerji Sektöründe 1,4 Milyar Dolarlik Yatirimi Tamamlayacak

Yönetim Kurulu Baskani Cemal Kalyoncu: '(Kalyon Karapinar Günes Enerjisi Santrali) Simdiden santralimiz, Türkiye'nin en büyük günes enerjisi üretim merkezi oldu. Tamami devreye alindiginda ise Avrupa'nin en büyük ve dünyanin ise en büyük 5 santralinden biri olacak'

Kalyon Holding Yönetim Kurulu Baskani Cemal Kalyoncu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini kosullarina ragmen 2022 yilinin sonuna kadar enerji sektöründe 1,4 milyar dolarlik yatirimi tamamlayacaklarini bildirdi.

Kalyoncu, Karapinar Günes Santrali Birinci Faz Teknik Gezi ve SCADA Binasi Temel Atma Programi'nda yaptigi konusmada, geçen yil 19 Agustos'ta Ankara'da Kalyon Günes Teknolojileri Fabrikasi'nin Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in tesrifleriyle açildigini animsatti.

Ayni gün 2 bin 600 futbol sahasi büyüklügündeki arazide Kalyon Karapinar Günes Enerjisi Santrali'nin ilk panel montajina basladiklarini ifade eden Kalyoncu, aradan geçen 9 ayda 700 bin panelin montajinin tamamlandigini kaydetti.

Kalyoncu, böylelikle kurulumu yapilacak panellerin yaklasik yüzde 30'unun tamamlandigini dile getirerek, "Santralimizin birinci fazini Allah'in izniyle tamamlamis olduk. Böylelikle, simdiden santralimiz Türkiye'nin en büyük günes enerjisi üretim merkezi oldu. Tamami devreye alindiginda ise Avrupa'nin en büyük ve dünyanin ise en büyük 5 santralinden biri olacak." dedi.

Ekonomiye fayda saglamak amaciyla yenilenebilir enerji yatirimlarina devam ettiklerini vurgulayan Kalyoncu, "Birinci fazini tamamladigimiz santralimizin yatirim bedeli 1 milyar dolar. Bildiginiz üzere Ankara'daki fabrikamiza da 400 milyon dolarlik yatirim yapmistik. Dile kolay, pandemi kosullarina ragmen toplamda 1,4 milyar dolarlik yatirimi Allah'in izniyle 2022 yili sonuna kadar tamamlayacagiz." ifadelerini kullandi.

- "Santral, 400 milyon dolarlik döviz çikisini engelleyecek"

Santralin tam kapasiteyle çalismaya basladiginda Türkiye'de günes enerjisinin payini yüzde 20 artiracagini ifade eden Kalyoncu, "Fabrikamiz ve santralimiz yillik 1,5 milyon ton karbon emisyonunu ve yaklasik 400 milyon dolarlik döviz çikisini önleyecek." dedi.

Kalyoncu, santralin yönetim binasi SCADA Merkezi'nin de temelini attiklarini belirterek, "Tasarimini bir mimari yarismayla belirledigimiz SCADA Merkezi, yalnizca bir yönetim binasi degil, Türkiye'de bu alanda çalisan profesyonellerin, akademisyenlerin ve ögrencilerin yararlanabilecegi bir teknoloji ve bilgi paylasim merkezi olarak da hizmet verecek. Gelecegi, teknolojiyi ve yenilenebilir enerjinin degerini temsil eden bu görkemli yapi burada yükseldiginde açilisi için de insallah yeniden sizlerle bir araya gelecegiz." seklinde konustu.
Kaynak: AA