Ingiltere'den Yoksul Ülkelerdeki Kiz Çocuklarinin Egitimi Için 430 Milyon Sterlin Hibe

Ingiltere yoksul ülkelerdeki kiz çocuklarin egitim ve ögrenim imkanlarindan faydalanmasi için 430 milyon sterlin bagista bulunacagini açikladi.

Ingiliz hükümetinden yapilan açiklamada, merkezi Washington D.C’deki “Egitim Için Küresel Ortaklik” (GPE) adli sivil toplum girisimince yoksul ülkelerde tüm çocuklarin, özellikle de dezavantajli durumdaki kiz çocuklarinin egitim ve ögrenim imkanlarina kavusabilmesi için yürütülen “Elini Kaldir” programina 430 milyon sterlin bagis yapacagi belirtildi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin dünyada benzeri görülmemis bir egitim krizine yol açtigina isaret edilen açiklamada, tüm dünyada salgin süresinde 1,6 milyar ögrencinin egitim göremedigi hatirlatildi.

Açiklamada, GPE’nin 2002'de kurulmasindan bu yana gerçeklestirdigi faaliyetler sonucu yoksul ülkelerde toplam 160 milyon çocugun egitim görebildigi, kiz çocuklarinin egitime katiliminin yüzde 65 arttigi vurgulandi.

Açiklamada degerlendirmelerine yer verilen Ingiltere Basbakani Boris Johnson, "Ülkelerin yoksulluktan kurtarilmasinin ve küresel toparlanmanin yolunun açilmasinin en iyi yolu, egitime ve özellikle kizlarin egitimine yatirim yapilmasidir." ifadesini kullandi.

Ingiltere Disisleri Bakani Dominic Raab ise Twitter hesabindan yaptigi açiklamada, daha önce kiz çocuklarinin egitim almasi amaciyla bu programa verilen finansal destegin son hibe ile yüzde 15 artirildigini belirtti.

"Elini Kaldir" programina dünya genelinde 2021-2025 dönemi için toplam 5 milyar dolar finansman saglanmasi hedefleniyor.

Bu yil 47'ncisi Ingiltere'nin ev sahipliginde düzenlenen G7 Zirvesi boyunca diger ülkelerden de programa benzer hibelerin yapilmasi bekleniyor.

Kaynak: AA