DOKAP Ve Samsun Valiligi Arasinda 5.5 Milyon Liralik Imza

Dogu Karadeniz Projesi Bölge Kalkinma Idaresi Baskanliginca (DOKAP) ve Samsun Tarim ve Orman Il Müdürlügü tarafindan yürütülecek toplamda 5 milyon 680 bin lira tutarindaki 5 ayri proje için imza töreni gerçeklestirildi.

DOKAP Ve Samsun Valiligi Arasinda 5.5 Milyon Liralik Imza
Kirsal Gelir Kaynaklarinin Çesitlendirilmesi Projesi, Koyunlar için Püskürtmeli Seyyar Banyoluk Projesi, Hayvanlar Susuz Kalmasin Projesi, Ari Sütü Projesi ve Israil Sazani Ile Mücadele ve Kooperatifleri Güçlendirme Projesinin protokol imza töreni Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dagli, Dogu Karadeniz Projesi Bölge Kalkinma Idaresi Baskani Hakan Gültekin, Samsun Tarim ve Orman Il Müdürü Ibrahim Saglam’in katilimiyla gerçeklestirildi.

DOKAP tarafindan yapilan açiklamada, Samsun Tarim ve Orman Il Müdürlügü ile beraber yürütülecek 5 yari projenin toplam maliyetinin 5 milyon 680 bin lira oldugu belirtilerek, projeler hakkinda bilgi verildi.

Yapilan açiklamada, “Samsun Ili Kirsal Gelir Kaynaklarinin Çesitlendirilmesi Projesi kapsaminda 10 adet bin 20 metre kare (24mx42,5 m) plastik sera, 3 adet Silaj Paketleme Makinasi, 12 ton silajlik misir tohumu, 15 ton yem bezelyesi tohumu, 10 ton silajlik soya tohumu verilecektir. Toplam proje tutari ise 2 milyon 500 bin TL’dir. Israil Sazani ile Mücadele ve Kooperatifleri Güçlendirme Projesinin amaci ise ilimiz sinirlari içerisinde bulunan önemli içsulari kaynaklarimizda baskin durumda bulunan ve bu nedenle diger ekonomik degeri yüksek (tatli su levregi, sazan, kefal, turna vs.) tatli su baliklari üzerinde baski olusturan, bölgemizde halk arasinda Israil Sazani, Ciguli gibi isimlerle anilan Carassius gibelio istilaci balik türünün avciliginin tesvik edilerek ekonomiye kazandirilmasi ve bir nebze olsun stoklarinin eritilmesidir. Proje kapsaminda 50 balikçi teknesi görev yapacak olup, 2021-2023 yillari arasinda 3 yil boyunca bu balikçi teknelerine Israil sazani avlamalari için her 3 ayda bir 2’ser adet fanyali uzatma agi verilecektir. Ayrica 50 adet el pompasi, 100 adet can yelegi, avlanan Israil sazanlarinin uygun ortamda saklanabilmesi için proje kapsaminda 7 adet soguk hava deposu saglanacaktir. Projenin toplam maliyeti bir 800 bin TL’dir. Koyunlar Için Püskürtmeli Seyyar Banyoluk Projesi kapsaminda ise koyunlarda paraziter mücadele yapilirken banyoluk sayesinde gebe koyunlardaki atik yapmanin, kirkim makinesi ile yaralanmalarin önüne geçilecek ve zamandan kazanilacaktir. Koyunlar Için Püskürtmeli Seyyar Banyoluk Projesi ile Müdürlügümüz ve Samsun Ili Koyun Keçi Birligi tarafindan olusturulan komisyon ile sürü yogunluguna göre belirli gruplara ayrilacak ilçelere 20 adet püskürtmeli seyyar banyoluk, 30 adet ise kirkim makinesi dagitimi yapilacaktir. Alimi yapilacak banyoluk ve makineler Samsun Ili Koyun ve Keçi Birligine teslim edilecektir. Projenin süresi 24 ay, tutari ise 600 bin TL’dir. Ari Sütü Projesi’nde de, 800 adet ari kolonisi, 20 yüksük kalibi, 40 adet larva transfer kasigi, 20 adet derin dondurucu dagitimi yapilacak olup, projenin süresi 12 ay olup tutari 390 bin TL ‘dir. Hayvanlar Susuz Kalmasin Projesiyle de, Samsun Ilinde hayvan yetistiriciligi yaparak geçimini saglayan ailelerin kullandigi mera ve yaylalarda suluk gibi otlatmayi kolaylastirici tesisler yaparak, yetistiricilerin girdi maliyetlerini azaltmak, hayvanciligi sürdürülebilir hale getirmek ve bu sayede ailelerin elde ettikleri ürünlerin kalitesinin ve verimlerinin yükseltilmesi ile bu isle ugrasan insanlarimizin gelir düzeyi ve yasam kalitelerinin arttirilmasi amaçlanmaktadir. Toplam proje tutari 390 bin TL’dir” denildi.
Kaynak: İHA